Луцькі підприємства зобов'язали встановити автоматичні системи контролю за якістю стічних вод

Луцькі підприємства зобов'язали встановити автоматичні системи контролю за якістю стічних вод

До кінця квітня близько тридцяти найбільших виробничих підприємств нашої громади мають встановити автоматичні системи контролю за якістю стічних вод.

Про це повідомили у КП «Луцькводоканал». 

Це дасть змогу оцінити, які виробництва найбільш негативно впливають на екологію, системно скидаючи неочищені виробничі стоки. 

«На жаль, чимало великих виробничих підприємств не мають власних систем очищення стоків і скидають неочищені відходи прямо в каналізацію. Це призводить до виникнення залпових, висококонцентрованих скидів на очисні споруди. Це спричиняє непосильне навантаження на системи очисних споруд. Як наслідок, в повітрі з'являється неприємний запах, заручниками якого стають лучани і підприємство «Луцькводоканал».

Фахівці підприємства лише констатують факти систематичних скидів нечистот жахливої якості, які перевищують всі допустимі норми забруднення. Такі скиди відбуваються і в нічну пору. А проконтролювати – хто і в яких обсягах скидає забруднені стоки в каналізацію, можливо лише з допомогою встановлення систем щогодинного контролю якості стічних вод на виробничих підприємствах», - пояснили у «Луцькводоканалі». 

Також у комунальному підприємстві зауважили, що через відсутність контролю за якістю стоків від підприємств складно співставити появу неприємних запахів із тими, що є першопричиною їх виникнення.

До прикладу, працівниця кондитерської фабрики може відчувати приємні аромати на виробництві солодощів, а, повертаючись додому, до прикладу в район Вишкова, стикається із періодичною появою смороду. Вона може не усвідомлювати, як виробництво, на якому працює, може бути пов’язане з якістю атмосферного повітря в місці її проживання. Але ця залежність є, запевняють у «Луцькводоканалі».

«Лише встановлення сучасних систем погодинного моніторингу якості стоків на найбільших виробничих підприємствах дасть можливість виявити, де відбуваються великі порушення у питанні скидів нечистот в каналізацію, а також наскільки високими є перевищення допустимих норм показників у стічних водах від виробництв», - підсумовують у підприємстві. 

Читайте також: 

Можливо зацікавить