Кредит на 13 років: на оновлення тепломереж у Луцьку планують витратити понад 10 млн євро

Кредит на 13 років: на оновлення тепломереж у Луцьку планують витратити понад 10 млн євро

Підприємство «Луцьктепло» планує за кошти «Європейського банку реконкструкції та розвитку» (ЄБРР) оновити тепломережу в обласному центрі Волині, адже 80% тепломереж у Луцьку мають зношений стан. Кредит хочуть взяти на 13 років.

Про це у вівторок, 23 квітня, під час засідання комісії Луцькорї міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності розповів керівник ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський.

«ЄБРР десь за останній рік провів велику роботу по підготовці кредиту номер два, який в основній частині буде спрямовано на заміну тепломереж. На жаль, стан тепломереж, які перебуває на балансі нашої компанії, є плачевний. До 80% тепломереж мають зношений стан, через що підприємство має 22% теплових втрат.

Це шлях в нікуди. Тому давно вже назріла потреба замінювати тепломережі. Банк найняв данську компанію «Рамболь» для підготовки техніко-економічного обґрунтування. Компанія підготувала ТЕО, робота тривала понад півроку», - сказав посадовець.

Загалом на усі роботи, а це заміна тепломереж, завершення діджиталізації підприємства, купівля та встановлення котла,  планують витратити 15,7 млн євро. А саме: кредитні кошти - 10,5 млн євро, грант від Євросоюзу 4,2 млн євро та 1 млн євро - міське співфінансування.

«Кредитні кошти будуть витрачені на заміну тепломережі та «SCADA».  «SCADA» - це діджиталізація наших виробничих процесів. Вона була незавершена в попередньому кредиті, тому що війна завадила цьому. Ми провели тендер, однак результатів того тендеру ніхто не оголошував, коштів забракло.

Тому була попередня домовленість з ЄБРР, що завершимо діджиталізацію у наступному кредиті. Грантові кошти підуть на твердопаливний котел на біомасі. Він буде встановлений на котельні на вулиці Загородній, потужність - до 4,5 МВт. Ще два теплових насоси дадуть можливість зменшити наші витрати у виробництві і постачанні гарячої води саме по об'єкту Задворецька.

Це житловий будинок поруч з котельнею, де ми в літній період від Вавілова задіємо велику тепломережу для уникнення тепловтрат, та на Чернишевського, 114 – котельня, яка надає послуги в тому числі і на соціальні об'єкти», - пояснив Іван Скорупський.

За його словами, кредит розрахований на 13 років, три роки пільгові. 1% - це одноразова комісія за вибірку коштів і 0,5% - це комісія на кошти, що залишаються, кредит під 5,75% річних.

Чи дозволити брати кредит підприємству, будуть вирішувати депутати Луцької міської ради на сесії. Останнє слово – за обранцями громади.

Читайте також:

Можливо зацікавить