Мати впевнена, що Герой, а в частині кажуть, що покинув поле бою: півтора роки рідні не можуть знайти військового з Волині

Олександр Олійник

На Волині рідні захисника з Нововолинська Олександра Олійника уже півтора роки намагаються знайти його тіло. Мати воїна впевнена, що її син загинув, натомість військова частина запевняє, що він самовільно залишив місце служби.

Про це повідомляє БУГ з посиланням на відео телеканалу «Аверс».

Мати воїна хоче реабілітувати ім'я свого сина, адже бачила фото, на якому її син був розстріляний росіянами.

27 листопада 2022 року мати говорили з сином востаннє, коли він їхав на завдання.

«Чому ти їдеш, мав же їхати другий хлопець? А він каже: «Мені приказали, я їду». Він був на переправі. Я подзвонила ще раз, він: «Я не можу говорити, тут щось таке робиться, стріляють». Це були його слова. Більше від сина не було ніякої звістки», – розповідає мати військового.

Чоловік пішов служити до отримання повістки. Казав: «А хто, як не я? Я хочу захищати свою Україну», – згадує мати.

Коли з сином зник зв’язок, жінка забила на сполох. З листопада 2022 року вона разом з дочкою та племінницею оббивають пороги всіх інстанцій. На сьогодні мають на руках доказ, як стверджують, саме фотографію, що Олександр загинув.

На фото викладеному в телеграм-каналі зображений солдат уже розстріляний. Про те, що Олександр Олійник та розстріляний росіянами військовий це одна і та ж сама людина підтверджує експертиза. Щоправда, факт смерті чоловіка не визнаний, а військова частина подала протокол про те, що солдат самовільно залишив місце служби. У машині він їхав один.

Самовільне залишення частини – це єдиний статус, у якому перебуває військовий. Його мати Світлана не вірить у таке заключення.

«Ми пішли у поліцію, дали свідчення. А 4 грудня вони написали, що він пішов з поля бою. Є фотографія, він у формі, ну зброю ми не бачили, у машині сидить. Видно їхав – розстріляли. Видно, як куля пройшла через вікно. Він казав: «Я ніколи не підніму руки перед росіянами». Там пишуть вони (ред. у телеграм-каналі, де було оприлюднено фото), що він не підняв вчасно руки», – говорить мати.

Олександр Олійник служив у 4-й танковій бригаді. Його племінниця Дарина розповідає, що коли дядько зник, куди тільки не зверталися родичі, проте – все марно. Наразі навіть не встановлено факт смерті.

«Зверталися і до Офісу Президента, і в Червоний Хрест, і в поліцію. Подавали запити, нам казали, очікуйте відповіді. Але відповідь одна – немає заключення від частини. Вони як поставили СЗЧ, і поки його не знімуть, він не буде в іншому статусі», – каже племінниця.

Вона додала, що комунікація з частиною складна, проте рідні намагаються провести своє розслідування, щоб дізнатися, як було усе насправді.

«Так, це був комбат. Нам дали його номер телефону. І поліція зв’язувалась з цим Юрою Дубіною, це ж він дав моєму дядькові геолокацію, куди їхати. Перше зв’язувались з ним, перші дні він все розказував, як було, що прийшов наказ на телефон, скинули геолокацію, тобто це він все перші дні говорив», – розповіла Дарина.

За її словами, комбат їм спершу розказував, що Сашко виїхав на завдання на потрібну геолокацію, але не доїхав, і вони проводять розслідування. Ні про яке СЗЧ мова спочатку не велася.

Окрім фото розстріляного Олександра й експертизи, яка підтверджує, що на фото він, у телеграм-каналах також виставляли його прострілені документи. І однаково рідні не можуть довести, що Олександр уже мертвий.

Офіцер групи цивільно-військового співробітництва розповів журналістам, у частині було проведено два службових розслідування по цьому факту. Друге було проведено до того, як прийшла фотоекспертиза, допит свідків та інших обставин встановили, що він пішов у СЗЧ.

У Координаційному штабі зазначили, що Олександр Олійник у базі проходить, як безвісти зниклий. Це лише у військовій частині він має статус СЗЧ. Родичам потрібно повторно звернутися до слідчого, щоб він подав нововиявлені докази у військову частину, ініціюючи повторне службове розслідування.

Читайте також: 

Можливо зацікавить

«Кинджали» - на захід: на Волині дві години тривала повітряна тривога

«Кинджали» - на захід: на Волині дві години тривала повітряна тривога

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

футбол війна Тимощук

У Росії вже заявили, що зрадник з Луцька Тимощук виграє суд проти України

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Війна Волинь
відео

Три трагічні звістки в громаді за тиждень: на Волинь востаннє повернувся Герой Іван Войчук