Місто чи село? На Волині більше не буде селищ міського типу

Місто чи село? На Волині більше не буде селищ міського типу

На Волині - 22 селища міського типу. Цей термін з'явився в СРСР в 1922 році, а в УРСР його почали використовувати через три роки замість поняття «містечко». Та уже скоро в Україні більше не буде жодного смт. Як тепер називатимуться ці населені пункти?

У п'ятницю, 28 липня Верховна Рада ухвалила закон «про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України». Згідно з ним, в Україні залишиться лише 3 типи населених пунктів: місто, селище та село. 

Відповідно до документа, місто має мати не менш як 10 тисяч населення. Селищем вважається населений пункт з переважно садибною забудовою, загальною чисельністю жителів не менш як 5 тисяч. Село є населеним пунктом із садибною забудовою, загальною чисельністю жителів менше 5 тисяч. Тож багатьох мешканців волинських смт цікавить, як називатиметься їхній населений пункт.

Виконавча директорка Волинського регіонального відділення асоціації міст України Мар'яна Конончук у коментарі виданню ВСН розповіла, що після ухвалення цього закону на Волині міст не побільшає. 

«Правильна назва населеного пункту була «селище міського типу», а тепер на Волині усі смт перейменовуються в просто «селище», - зазначила вона.

Як пояснила Мар'яна Конончук, в цілому на документацію це не впливає, оскільки і до цього рішення  ради в смт називалися селищними. Ці зміни впорядкують лише основні назви адміністративно-населених пунктів.

Наприклад, Цуманська селищна рада раніше не називалася – «Цуманська рада селища міського типу», а і так була «Цуманська селищна рада». 

Однак тут є нюанс: селищні громади віддалені від можливостей міських громад, особливо це стосується залучення інвестицій та статусу населеного пункту. Тому ідеально було б, щоб це були міста, каже Мар'яна Конончук.

«Але на сьогоднішній день на Волині не з'являться нові міста, на жаль», – зауважує вона.

Назви «село», «місто» або «селище»  може присвоїти Верховна Рада. А всі населені пункти, які називалися досі селищем міського типу, тепер стануть посто селищами. 

Читайте також:

• У Луцьку на Надрічній збили мотоцикліста

• На заводі «Модерн-Експо» у Луцьку заперечили смерть працівниці

• Міноборони повідомило важливі зміни в роботі військкоматів

Можливо зацікавить