Мобілізація у вересні 2024: за яких обставин можуть призвати багатодітного батька

Мобілізація у вересні 2024: за яких обставин можуть призвати багатодітного батька

У вересні 2024 року в Україні триває воєнний стан та мобілізація. Багатодітні батьки мають законне право на відстрочку від призову до Збройних сил України. Це положення стосується військовозобов'язаних громадян, які мають на утриманні трьох або більше неповнолітніх дітей

Про це повідомили юристи на порталі «Консультант», написали Новини Pro.

Відстрочка від мобілізації (чи звільнення з лав ЗСУ, якщо військовозобов’язаний уже став військовослужбовцем) надається чоловіку, який є багатодітним батьком, тобто має трьох чи більше дітей.

Якщо частина дітей уже досягла повноліття (18 років), а неповнолітніх дітей менш як троє – то навіть за наявності посвідчення, яке засвідчує статус багатодітної сім’ї, військовозобов'язаний громадянин не має права на відстрочку від мобілізації.

Документи, які дають право на відстрочку У звʼязку з прийняттям постанови КМУ №560, було врегульовано процедуру отримання відстрочки від мобілізації. Також даний нормативно-правовий акт передбачає чіткий перелік документів, які потрібні для підтвердження права на відстрочку.

У випадку, якщо всі діти від одного шлюбу та зараз ви перебуваєте в даному шлюбі:

  • свідоцтво про народження дітей із зазначенням батьківства військовозобов’язаного;
  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю (батьком) дітей.

У випадку, якщо діти від різних шлюбі або коли шлюб розірвано з матірʼю дітей:

  • свідоцтво про народження дітей із зазначенням батьківства військовозобов’язаного;
  • рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком (матір’ю), або рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання з тим із батьків, який є військовозобов’язаним.

Для отримання відстрочки багатодітний батько повинен подати відповідну заяву до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Заява повинна містити всі необхідні документи, що підтверджують наявність трьох або більше неповнолітніх дітей на утриманні. Після подачі заяви її розглядає спеціальна комісія ТЦК та СП.

Читайте також:

Можливо зацікавить