Мобілізація в березні 2024: чи можуть призвати одразу кількох чоловіків з однієї родини

Мобілізація в березні 2024: чи можуть призвати одразу кількох чоловіків з однієї родини

В Україні продовжили воєнний стан і загальну мобілізацію до середини травня. Призову підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років.

Чи можуть призвати зразу кількох чоловіків з однієї родини, зокрема, батька та сина, пояснив юрист Ілля Шипко, передає 24 Канал.

Правник зауважив, багато людей вважають, що мобілізувати можуть тільки одного працездатного чоловіка з родини. Втім, такі судження є доволі-таки хибними.

«На сьогодні відсутні будь-які нормативно-правові акти, які б передбачали таку заборону для мобілізації», – заявив юрист.

Так, чинне законодавство не передбачає заборони для мобілізації з однієї родини працездатних чоловіків. Тобто відсутня законодавча заборона на одночасну мобілізацію батька та сина.

«Отже, якщо батько та син/сини є придатними до військової служби та досягли мобілізаційного віку, вони можуть бути мобілізовані навіть одночасно. Проте, варто розуміти, що є винятки для певних категорій осіб, і тоді така мобілізація може не відбутись», – наголосив Ілля Шипко.

Юрист пояснив, що, зокрема, якщо в родині є жінка з інвалідністю, то не може бути мобілізованим і батько, і син. Адже відповідно до 23 статті Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», хтось один має здійснювати за нею догляд і матиме право на відстрочку.

«Законодавством не передбачено, хто саме матиме право на таку відстрочку. Відповідно батько та син мають особисто між собою вирішувати, хто буде мобілізованим», – зазначив Шипко.

Також навів ще один приклад. Батько, у якого є троє дітей на утриманні до 18 років, і повнолітній син – не можуть бути мобілізовані двоє одночасно. Згідно з 23 статтею Закону, батько матиме право на відстрочку від мобілізації.

Шипко додав, варто враховувати законодавчі підстави батька та сина для отримання відстрочки від мобілізації. Відповідно в такому випадку мобілізація батька та сина не може бути проведена. Втім, якщо немає законодавчих підстав для відстрочки, то законодавчо відсутні обмеження на мобілізацію сина та батька одночасно.

«На сьогодні є законодавча можливість одночасно мобілізувати батька та сина. Відсутні будь-які закони, які б могли відміняти чи забороняти таку мобілізацію. Єдиною підставою для того, щоб не мобілізували батька та сина, – наявні підстави в одного з них для відстрочки від мобілізації відповідно до 23 статті Закону «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», – підсумував юрист.

Читайте також:

Можливо зацікавить

ухилянт покарання

Вказав, що всіляко сприяє економічній відбудові України: як покарали ухилянта на Волині

Мобілізація

Посилення мобілізації: хто має з'явитися до ТЦК і як швидко це треба зробити

війна діти
відео

Старший син і чоловік - у війську: розповідь матері п'ятьох синів з Волині

Федецький

Головна мета – допомога воїнам ЗСУ: відомий футболіст з Волині створює аматорський клуб

війна

Самовільно залишив частину: як покарали військовослужбовця з Волині

Герой України

Врятував багато життів: молодому захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

вінчання

23 роки в шлюбі: на Волині військовослужбовець повінчався з коханою

втрати

Обіцяв приїхати додому на Великдень, а повернувся «на щиті»: захисник з Волині підірвався на міні

Тисячі українських чоловіків у Польщі готові їхати далі, а не вертатися до України, - ЗМІ

Тисячі українських чоловіків у Польщі готові їхати далі, а не вертатися до України, - ЗМІ