Мобілізація в Україні: кого призвуть у лютому і куди відправлять на службу

Мобілізація в Україні: кого призвуть у лютому і куди відправлять на службу

Воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні продовжили до 14 лютого 2024 року. Чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, мають перебувати на військовому обліку та будь-кого з них можуть мобілізувати. Мобілізацію жінок в Україні не проводять, а деякі категорії мають бути на військовому обліку.

Про це розповів начальник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо, - пише NV.

Мобілізацію проводять територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Керівники ТЦК уповноважують осіб, передбачених законодавством, проводити оповіщення серед чоловіків. Оповіщення проводиться через вручення повістки, яку не можна оскаржити в суді, чи відмовитися від неї.

Підполковник Володимир Фітьо пояснив, що громадяни України, які отримали повістки і добровільно за ними прийшли, звіряють дані, перевіряють наявність відстрочки та придатність до служби на ВЛК.

«Військовозобов'язані громадяни після отримання повістки, якщо вони з’явилися в ТЦК особисто, проходять медичний огляд та оновлюють свої військово-облікові дані. Якщо в них немає причин, передбачених законодавством для отримання відстрочки від мобілізації, їх скеровують у навчальний центр, де проходять навчання від одного місяця і, відповідно, вже потім скеровуються до своїх військових частин», ― пояснив він.

Уповноважені працівники ТЦК, керівники на роботі, домовласники та керівники ОСББ, представники органів місцевого самоуправління можуть вручати повістки про уточнення даних, проходження ВЛК. Хто не має права на відстрочку і визнаний придатним до служби може отримати мобілізаційне розпорядження.

Як вручають повістки і що там вказують

Уповноважені особи за наказом керівника ТЦК здійснюють оповіщення військовозобов'язаних чоловіків щодо мобілізації шляхом вручення повісток. Порядок вручення повісток не прописаний у законодавстві, визначено тільки, що її мають вручити особисто під підпис військовозобов'язаному, вона має містити штамп та підпис керівника ТЦК. Це підтверджує рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 року.

Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних, затверджений постановою КМУ № 1487, закріпив форму та реквізити для заповнення повістки, а також правила щодо вручення повістки адресно та на роботі.

Повістка має містити такі реквізити та бути заповненою до вручення військовозобов'язаному:

  • прізвище, ім'я та по-батькові військовозобов'язаного;
  • номер повістки;
  • дата народження військовозобов'язаного;
  • адреса військовозобов'язаного;
  • номер і дата розпорядження щодо вручення повістки;
  • дата, час та адреса місця, куди треба з’явитися;
  • уточнення щодо документів чи речей, які варто мати із собою;
  • назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім'я та по батькові керівника ТЦК;
  • дата вручення повістки;

«Найбільш потрібні фахівці - це, звичайно, піхота. Це та піхота, яка йде вперед, яка штурмує, яка закріплюється в окопі, утримує позиції, та піхота заходить на ворожі позиції, відбиває ворога», ― зазначив він.

Генерал-майор зазначив, що з урахуванням віку мобілізованих та стану здоров’я під час навчання після вручення мобілізаційного розпорядження, повернули фізичну підготовку для них в навчальних центрах та вищих військових навчальних закладах.

«Щоб за ті декілька місяців людина звикла до навантажень, необхідно щоб за нею хтось дивився, контролював її. Є відповідні фахівці, ми знову проводимо з ними зборові заходи, ми їх навчаємо і враховуємо це», ― пояснив військовий.

Скільки триває навчання і кого відправляють на фронт в лютому

Військовослужбовець підкреслив, що є відповідне рішення президента, верховного головнокомандувача Збройних сил України, в якому вказано, що кожен мобілізований, який приходить до ЗСУ, має пройти базову загальновійськову підготовку.

«Це рішення виконується беззастережно. Є відповідні програми. Звичайно, раніше це були програми підготовки протягом декількох місяців. Станом на сьогодні програми підготовки дещо зменшені, внесено корективи, виходячи з практичної складової, наголос стоїть саме на практичній складовій», ― говорить Віктор Ніколюк.

Відбувається також фахова підготовка особового складу вже виходячи з тої військово-облікової спеціальності, на яку йде військовослужбовець.

Підготовка продовжується також у військових частинах та оперативно-тактичних угрупованнях протягом ще 2−3 тижнів або одного місяця ― безпосередньо до виконання бойових завдань.

«Враховуючи те, що терміни були скорочені, але обсяги не зменшені, тому була врахована саме практична складова. Нами було внесено акцент на вправи з вогневої підготовки, вправи стрільб в обмеженому просторі, психологічні вправи, які дають можливість готувати військовослужбовця до ведення стрілецького бою. І решта психологічних вправ, які дають йому можливість діяти в обмеженому просторі, в окопі, в бліндажі, і, відповідно, стресостійкість до вибухів, обстрілів тощо», ― зазначає він.

Хто підлягає мобілізації з 1 лютого

Допоки у Верховній Раді не подали новий законопроект про мобілізацію від уряду, і він не був прийнятий та підписаний президентом, порядок мобілізації, категорії чоловіків, які підлягають призову та оповіщення залишаються незмінні. Оскільки існують обмеження щодо мобілізації в Україні, то відповідно до закону, призову підлягають такі чоловіки:

1) за віком і досвідом:

  • від 18 до 60 років ― якщо є досвід військової служби;
  • від 27 до 60 років ― якщо немає досвіду служби;

2) за станом здоров’я:

  • придатні у мирний і воєнний час за постановою ВЛК;
  • непридатні у мирний час, обмежено придатні у воєнний час за постановою ВЛК;
  • обмежено придатні у мирний час, придатні у воєнний час за постановою ВЛК;

3) за перебуванням на військовому обліку:

  • зняті з військового обліку, якщо минула підстава для цього ― після взяття на облік підлягають мобілізації;
  • виключені з військового обліку, які не засуджені за тяжкий або особливо тяжкий злочин після добровільного проходження ВЛК та отримання від неї постанови про обмежену придатність ― підлягають мобілізації;

4) за наявністю відстрочки:

  • не мають права на відстрочку;
  • не підлягають мобілізації, але можуть бути мобілізовані за власною добровільною згодою і проходити службу відповідно до закону;

Читайте також:

Можливо зацікавить