Мобілізація в Україні: яким буде штраф за неявку в ТЦК з 1 червня

Мобілізація в Україні: яким буде штраф за неявку в ТЦК з 1 червня

18 травня набув чинності законопроєкт №10379, який регулює міри покарання для ухилянтів за військові правопорушення і невиконання правил мобілізації.

УНІАН розповів, який штраф за неявку в ТЦК Україна виставить військовозобов'язаним тепер і що загрожує ще.

Який штраф для ухилянтів був до ухвалення законопроєкту

Відповідно до закону, всі військовозобов'язані чоловіки з 18 до 60 років в Україні зобов'язані стати на військовий облік і оновити свої дані в ТЦК. 

За невиконання цих правил був передбачений штраф - за неявку в ТЦК він становив від 510 до 850 гривень, якщо людина вчасно не оновила свої дані. Якщо протягом року порушення відбувалося повторно, то штраф за неявку до ТЦК 2024 року був уже вищим - від 850 до 1700 гривень. У разі, коли військовозобов'язаний відмовлявся від повістки або, отримавши її, не приходив до ТЦК, його "карали монетою" в розмірі від 1 700 до 3 400 гривень для громадян і від 3 400 до 5 100 для посадових осіб. Повторне порушення загрожувало штрафом від 3 400 до 5 100 гривень і від 5 100 до 8 500 гривень.

З ухваленням законопроєкту №10379 ці заходи покарання значно посилилися.

Який штраф за неявку до військкомату за новим законом

Після підписання президентом України законопроєкту №10379 було запроваджено всього три режими порушень - перше, повторне і під час воєнного стану. Штраф за неявку в ТЦК збільшився в рази.

За порушення військового обліку:

  • у мирний час - від 3 400 до 5 100 гривень;
  • у воєнний час (або повторне порушення) - від 17 000 до 25 500 гривень.

За порушення законодавства про оборону та мобілізацію в мирний час:

  • для громадян - від 5 100 до 8 500 гривень;
  • для посадових та юридичних осіб - від 17 000 до 34 000 гривень.

За ухилення від мобілізації у воєнний час:

  • для громадян - від 17 000 до 25 500 гривень;
  • для посадових та юридичних осіб - від 34 000 до 59 000 гривень.

Тобто, тепер військовозобов'язаний ризикує отримати штраф у розмірі 17 000 гривень за неявку до ТЦК за повісткою, ухилення від взяття на облік і за несвоєчасне оновлення даних . Якщо під санкції від держави потрапило підприємство, яке не надає ТЦК дані про співробітників, юридичній особі доведеться заплатити 34 000 гривень.

ВАЖЛИВО: усі ці штрафи не застосовуватимуться, якщо у співробітників ТЦК є доступ до державних реєстрів, з яких можна взяти інформацію про військовозобов'язаних чоловіків.

Заочний штраф за неявку до ТЦК - що це таке

За новим законопроєктом ТЦК зможуть виписувати штраф без складання протоколу і без суду - тобто, заочно. До ухвалення закону механізм працював так: співробітники ТЦК виписували протокол у присутності військовозобов'язаного, який мав бути ознайомлений зі своїми правами, потім військовозобов'язаний підписував документ про порушення або відмовлявся від підпису. Далі протокол направляли до суду, і тільки суд ухвалював рішення про штраф.

Зараз штраф за неявку до ТЦК або за будь-які інші порушення можна виписати в обхід вищевказаних процедур, якщо:

  • порушення вчинено в особливий період;
  • військовозобов'язаний не з'явився в ТЦК без поважних причин, хоча був повідомлений про дату, час і місце виклику;
  • не повідомив причину неприбуття за повісткою.

Співробітники ТЦК зобов'язані мати документальне підтвердження про те, що вони дійсно належним чином повідомили військовозобов'язаного про необхідність прибуття до ТЦК і надали йому правильно складений виклик.

Таким чином виходить, що штраф за неявку в ТЦК, за неоновлення своїх даних, за ігнорування повістки військовозобов'язаний отримає штраф навіть заочно - його присутність не потрібна.

Позбавлення волі за ухилення від мобілізації - новий закон і нові строки

Новий законопроєкт також вносить зміни до строків затримання військовозобов'язаного за порушення правил військового обліку та ухилення від мобілізації в період воєнного стану. Для складання протоколу чоловіка можуть тримати в поліції до 3-х годин.

Якщо потрібно з'ясувати особу або обставини правопорушення, то термін затримання збільшується і становить до 3-х діб.

Кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації настає, якщо військовозобов'язаний не має права на відстрочку, пройшов військово-лікарську комісію, був визнаний придатним до служби, отримав «бойову повістку» та не з'явився без поважної причини.

У такому разі йому загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 5 років - це регулює ст. 336 Кримінального кодексу України. 336 Кримінального кодексу України.

Читайте також: 

Можливо зацікавить