Молоді спеціалісти на ринку праці: Jooble про секрети пошуку та вибору ідеальної роботи

Молоді спеціалісти на ринку праці: Jooble про секрети пошуку та вибору ідеальної роботи

Пошук першої роботи за спеціальністю є важливим етапом у кар’єрі кожного спеціаліста, який закінчує ВНЗ. Він часто пов’язаний з низкою сумнівів та хвилювань, проте, експерти запевняють, що у 2024 році випускники вишів мають більше можливостей працевлаштування, ніж декілька років тому. Наприклад, на Jooble близько 25% вакансій пропонується кандидатам без досвіду, їх можна знайти за коротким запитом, як «робота кухарем Львів». У цій статті ми дамо корисні поради, які допоможуть молодим фахівцям обійняти омріяну посаду.

№1. Починайте дослідження ринку праці ще в університеті

Експерти з працевлаштування радять студентам останніх курсів починати переглядати сайти з пошуку роботи ще за 2-3 місяці до отримання диплома. За цей час можна зрозуміти які посади мають найбільший попит, які навички є вкрай необхідними для працевлаштування та які рівні доходів пропонують компанії. Завдяки такій інформації вам буде легше визначитися з посадами, які є релевантними для ваших вмінь та кар’єрних побажань.

Вдалою ідеєю буде проходження стажування під час навчання або після закінчення ВНЗ. Навіть якщо компанія не готова запропонувати вам достатню заробітну плату, ви все одно отримаєте нові знання та навички, які будуть виділяти вас серед конкурентів. Зараз на сайті Jooble пропонуються варіанти стажування та робота в Києві, тут щодня з’являються вакансії від українських та європейських компаній.

№2. Створіть ефективне резюме

Резюме формує перше враження роботодавця про вас, тому щоб зарекомендувати себе як старанного та перспективного спеціаліста, слід скласти документ якісно. Кандидатам без досвіду експерти радять фокусуватися саме на досягненнях. Опишіть що вам вдалося зробити під час участі в різних проєктах, які hard- та soft-навички ви використовували для цього. Перед надсиланням відгуку, адаптуйте резюме окремо під вимоги кожної вакансії. 

При складанні CV рекомендується дотримуватися такої структури:

  1. Заголовок – ім’я, прізвище та назва посади.
  2. Контакти – номер телефона, email, посилання на LinkedIn, Instagram.
  3. Про себе – короткий опис сильних рис характеру, основних навичок та кар’єрні цілі.
  4. Досвід роботи – попередні місця працевлаштування, стажування, волонтерські ініціативи, проєкти, в яких ви брали участь під час навчання, та результати вашої діяльності в них. Якщо досвіду зовсім немає, можна замінити цей блок на «Досягнення». Проте, вони мають бути релевантними для обраної посади.
  5. Ключові навички – професійні вміння, інструменти та програми, які ви опанували за період навчання у ВНЗ або на курсах. Сюди ж можна додати інформацію про іноземні мови та рівні знань.
  6. Освіта – назва навчального закладу, додаткові курси, тренінги вебінари з посиланнями на сертифікати.

Резюме також повинно мати гарне, проте мінімалістичне оформлення. Для цього можна використовувати онлайн-конструктори CV. Намагайтеся прописувати інформацію для кожного пункту чітко та лаконічно, без зайвої «води». Ідеальний об’єм документа – 1-2 сторінки.

№3. Розвивайте соціальні мережі

Соцмережі – це один зі способів демонстрації професіоналізму та отримання запрошень на співбесіди. Сучасні рекрутери часто шукають кандидатів у LinkedIn або Instagram, тому важливо мати тут експертні профілі й періодично додавати контент на сторінки. Для LinkedIn більше підійдуть текстові публікації про досягнення, успішні кейси, кар’єрний шлях тощо. Користувачам Instagram більше до вподоби фото з прикладами робіт, коротким текстовим описом та Stories з корисною інформацією.

Перед тим як надсилати своє резюме роботодавцям, слід також перевірити свої особисті сторінки на відсутність контенту, який буде компрометувати або здаватися недоречним. Видаліть коментарі з нецензурною лексикою, публікації та відмічені фото, які можуть відштовхнути роботодавця. 

№4. Шукайте вакансії в усіх можливих джерелах

Пропозицій роботи для новачків значно менше, ніж для досвідчених спеціалістів, тому постійний пошук нових оголошень та систематичні відгуки є надзвичайно важливими для досягнення успіху. Зараз фахівці можуть вибрати вакансію у таких джерелах:

  • сайти з пошуку роботи;
  • офіційні сайти компаній;
  • сторінки організацій у соціальних мережах;
  • професійні спільноти;
  • фріланс-платформи;
  • центри зайнятості.

Іншим способом отримання вакансій є нетворкінг – спілкування та взаємодія зі спеціалістами з різних сфер. Повідомте своїх знайомих, родичів, колег про те, що ви хочете знайти роботу або варіанти стажування. Можливо, зараз чи найближчим часом вони зможуть запропонувати вам якусь позицію.

№5. Завжди прикріплюйте супровідний лист

Якщо в ЄС та США супровідні листи є обов’язковою складовою відгуку на вакансію, то в Україні їх написання є скоріше опціональним. Разом із тим, якісний cover letter допоможе вам продемонструвати роботодавцеві свою зацікавленість у посаді та виділити вас серед інших кандидатів. У ньому слід описати що мотивує обійняти цю посаду, чому саме в цій компанії, а також які особисті риси та досягнення будуть корисними для її команди.

Важливо розуміти те, що супровідний лист є доповненням до резюме, а не його стислим переказом, дані у ньому не мають повторюватися у CV. Ідеї для опису навичок та особливих рис можна взяти з розділу «Вимоги» у тексті вакансії.

 

Можливо зацікавить

робота Великдень

Чи можна працювати у Великодній тиждень

Від 25 до 45 тисяч гривень на місяць: топ найбільш оплачуваних вакансій на Волині

Від 25 до 45 тисяч гривень на місяць: топ найбільш оплачуваних вакансій на Волині

Має багато ідей, які хоче втілити з дітьми: на Волині чоловік-вихователь 13 років працює у дитсадку
відео

Має багато ідей, які хоче втілити з дітьми: на Волині чоловік-вихователь 13 років працює у дитсадку

Механіки, автослюсарі, мотористи: 100 Волинська бригада ТрО запрошує на службу

Механіки, автослюсарі, мотористи: 100 Волинська бригада ТрО запрошує на службу

Середня зарплата в Україні досягла позначки у 20 000 гривень

Роботодавці мусять суттєво збільшити заплати: на ринку праці загострюється дефіцит кадрів

Був шахтарем, а став доглядальником тварин: переселенець з Донеччини годує хижаків у Луцькому зоопарку
відео
фото

Був шахтарем, а став доглядальником тварин: переселенець з Донеччини годує хижаків у Луцькому зоопарку

Швачка

У Луцьку побільшало професійних кравчинь

Публічне звітування: де громадські організації Луцька брали кошти на свої проєкти
фото

Публічне звітування: де громадські організації Луцька брали кошти на свої проєкти

Робочі місця для людей з інвалідністю: як роботодавцям з Волині отримати компенсацію за працевлаштування
відео

Робочі місця для людей з інвалідністю: як роботодавцям з Волині отримати компенсацію за працевлаштування