Може нести ядерний заряд: що відомо про російську ракету, яка впала в Польщі

Може нести ядерний заряд: що відомо про російську ракету, яка впала в Польщі

Знайдені уламки в Польщі, найімовірніше, є від російської ракети Х-55, яка може нести ядерний заряд.

Про це пише RMF FM.

Попередні висновки Технологічного інституту ВПС, який створює експертний висновок для прокуратури, вказують на те, що крилата ракета Ч-55, яка була знайдена у лісі наприкінці квітня, швидше за все, прибула до Польщі з-за сходу, і, якщо це підтвердиться, це буде означати, що вона була запущена з російського літака. Це спростує теорію, що ракету запустили з польського полігону, оскільки у польській армії немає такого озброєння.

У грудні минулого року польські служби відстежили невідому ракету, яка прибула до Польщі з Білорусі. Після того, як її втратили з поля зору, пошуки були припинені через складні погодні умови.

Тоді військові, всупереч своїм обов’язкам, не повідомили прокуратуру про порушення повітряного простору Польщі невстановленим об’єктом. Провадження у цій справі було порушено лише наприкінці квітня. 

Більше того, розслідування було розпочато через кілька місяців і не після повідомлення військових, а цивільної влади. Тих своєю чергою про невстановлений предмет повідомив випадковий перехожий. Наразі прокуратура кваліфікувала падіння крилатої ракети як таке, що загрожує життю та здоров'ю багатьох людей.

Уламки ракет у лісі

Наприкінці квітня в лісі в Замості біля Бидгоща випадкова людина натрапила на залишки невпізнаного предмета. Журналісти RMF FM першими повідомили, що в лісі знайшли ракету «повітря-земля». Ознак вибуху не було. Наступного дня після виявлення генерал-лейтенант Томаш Піотровський, оперативний командувач підрозділів Збройних сил, оголосив, що «ведуться інтенсивні розслідування, перевірки, інтенсивний діалог між різними установами». Через кілька днів після інциденту Польща попросила США про допомогу в роз’ясненні сумнівів щодо інциденту під Бидгощем.

Що це за уламки?

Крилаті ракети класу «повітря-поверхня» Ч-55 випускалися ще за радянських часів. Вони мають діапазон близько 3 тисяч  кілометрів. Їх метою було нести ядерні боєголовки. Модифікація, яка вже проводиться в сучасній Росії, - це версія 555, призначена для звичайних навантажень. Ракета, яка впала під Бидгощем, була без озброєння.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить

нагороди війна
фото

«Жодні відзнаки не повернуть найдорожче»: на Волині рідним загиблих захисників вручили їхні нагороди

спорт війна

Донечки більше ніколи не побачать татка: у Луцьку прощатимуться із спортсменом-Героєм Романом Гаврилюком

втрати

Троє дітей понад усе чекали повернення батька: Герой з Волині загинув унаслідок ворожого мінометного обстрілу

Шевчук полон

Батько чотирьох дітей 7 місяців був у полоні: відомий ексфутболіст з Луцька розповів про брата, який захищав Маріуполь

мобілізація інвалідність

Які групи інвалідності не підлягають мобілізації за новим законом: перелік

Сініцин мобілізація
відео

«Купа людей, які ховаються за спинами жінок і бояться виходити з квартири – це дічь», - відомий військовий з Луцька

Герой України

З пораненням пройшов під обстрілами кілька кілометрів: молодому захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

мобілізація хвороби очі

Які хвороби очей звільняють від мобілізації за новим законом: перелік

мобілізація жінок

Посилення мобілізації: кому з жінок потрібно піти у військкомат