На Рівненщині лікарі дістали з ока чоловіка 12-сантиметрового паразита

гельмінт, Рівненщина

На Рівненщині 61-річний чоловік звернувся до медиків зі скаргами на припухлість у ділянці шиї та відчуттям повзання чогось під шкірою. Лікарі дістали з ока пацієнта 12-сантиметрового гельмінта.

Про це передає Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Чоловік помітив припухлість у ділянці шиї, яка поступово переміщалась через праву щоку, лоб, ніс до правого ока, водночас він відчував повзання чогось під шкірою.

Пацієнт звернувся до медзакладу зі скаргами на біль у правому оці, почервоніння та сльозотечу.

«Після огляду хірургом була проведена операція з видалення 12-сантиметрового гельмінта з-під кон’юнктиви правого ока, ідентифікованого як самичка нематоди Dirofilaria repens. Наразі чоловік отримав лікування й почувається задовільно, в осередку захворювання проведене комплексне обстеження», – йдеться в повідомленні.

За словами медиків, сприяє цьому висока захворюваність на дирофіляріоз серед собак, котів та диких м’ясоїдних тварин, які є джерелом інфекції, широкий видовий спектр комах — специфічних переносників цієї інвазії (кровосисні комарі всіх видів, мошки, блохи, ґедзі та кліщі), а також відсутність специфічної профілактики серед людей.

Потрібно своєчасно дегельмінтизувати домашніх улюбленців — собак та котів.

«Обов’язковою умовою є захист від нападу кровосисних комах, задля чого варто потурбуватись про антимоскітні сітки та фумігатори у своїх домівках, а при перебуванні на природі доцільно захистити себе за допомогою репелентів», — радять у Центрі контролю та профілактики хвороб.

Читайте також:

Можливо зацікавить