На Рівненській АЕС у реактор вперше завантажили неросійське ядерне паливо

На Рівненській АЕС у реактор вперше завантажили неросійське ядерне паливо

Україна відмовилася від російського ядерного палива. Тож у реактор Рівненської АЕС вперше завантажили першу партію ядерного палива із США  

Про це повідомили в "Енергоатомі"

 У повідомленні йдеться, що у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС завантажили першу партію ядерного палива, яке було вироблено компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців українського НАЕК «Енергоатом». Раніше реактори такого типу працювали лише на російському ядерному паливі. 

«Величність цього дня – це кінець монополії росіян на цьому сегменті ринку ядерного палива. І я дуже сподіваюся, що цей день відкриє шлях до швидких санкцій проти росіян в атомній енергетиці», - сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

Міністр додав, що контракт на постачання цього ядерного палива був укладений 2020 року, тобто ще до початку повномасштабної війни Росії проти України. 

«Це великий день для української енергетики, для нашого співробітництва із США і Швецією, де розташований відповідний завод», - вважає Галущенко. 

Президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін додав, що через війну Україна попросила компанію прискорити виробництво ядерного палива і іноземні партнери погодились це зробити. 

Участь у заході також узяли посол Швеції в Україні Мартін Оберг, президент і головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман, керуючий директор Westinghouse Electric Sweden Азіз Даг і президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Читайте також:

Можливо зацікавить