На Волині лікарі допомогають дітям зі сколіозом

На Волині лікарі допомогають дітям зі сколіозом

У реабілітаційному відділенні Камінь-Каширської ЦРЛ є доступними послуги із проведення спецпроцедур, що допоможуть відкоригувати порушення постави, зокрема у дітей.

Як зазначає лікарка з фізичної та реабілітаційної медицини, дитячий невролог Світлана Варчук, за статистикою МОЗ кожна четверта дитина має сколіоз. Це стійка деформація хребетного стовпа, що проявляється його бічним відхиленням та скручуванням навколо своєї осі. Часто порушення постави виникає набутим шляхом. Такий діагноз фіксують у віці від 5 до 8 та від 11-14 років, пише газета «Полісся».

«Будь-яка асиметрія тіла — це вже сколіоз, — пояснює медикиня. — Зокрема, коли одна лопатка виступає на рівні іншої, спостерігається випуклість спини, нахил тазу тощо. Наявність бодай однієї з таких ознак призводить до деформації хребта, грудної клітини, тазу. Крім того, сколіоз спричиняє плоскостопість, головний біль та інші недуги. Лікування цього захворювання здійснюється, зокрема, медикаментозно, за допомогою фізіопроцедур та лікувальної фізкультури. Останній метод є чи не найефективніший, позаяк завдяки спеціальним вправам можна зміцнити м’язовий корсет, підвищити еластичність зв’язок, нормалізувати функції дихальної та серцево-судинної системи», — зауважує Світлана Варчук.

Під дією регулярних фізичних навантажень кісткова тканина хребців і хрящова тканина міжхребцевих дисків набувають міцність і пружність. Тож для того, щоб виправити поставу або підтримувати тіло в тонусі, у реабілітаційному відділенні можна пройти комплекс вправ за допомогою тренажера-дошки Євмінова. Досягнути стрункості, виконуючи тренування з гімнастичною паличкою тощо.

Новим надбанням лікарні є комплекс «Гравітон». Це спеціальна підвісна система навантаження опорно-рухового апарату для відновлення амплітуди руху, нормалізації тонусу м’язів та збільшення їхньої сили, покращення балансу та розвитку координації рухів. За допомогою унікального методу підвісної та блокової терапії (кінезотерапії) можна розвантажити м’язи, наблизившись до спеціального стану невагомості, а за потребою, ефективно розвантажити їх. Підвісна терапія це, так би мовити, лікування рухом в реабілітаційній клітці, що сприяє зміцненню м’язів та є ефективною навіть у тих випадках, коли пацієнт не може самостійно пересуватись у просторі.

Леся МІНІБАЄВА

Читайте також:

Можливо зацікавить