На Волині священник УПЦ МП відхрещується від московського патріархату

На Волині священник УПЦ МП відхрещується від московського патріархату

Публікація під назвою «Ще одна парафія на Ковельщині перейшла до Православної церкви України», яка стосується вірян із села Дарівка Голобської селищної громади Ковельського району, викликала чималий резонанс. 

Про це йдеться в сюжеті 12 каналу, передає Ковель Media.

Частина селян разом зі священником, про яких повідомили по телебаченню, що вони залишилися у церкві московського патріархату, обурились. Вони запевняють, що вони – УПЦ, але не МП, а крім того, оскаржують повідомлення представника Волинської єпархії ПЦУ про перехід громади.

«Було сказано, що громада Дарівська, як назвав канал, перейшла до ПЦУ. Це є неправда!» – заявила на камеру одна з вірянок.

Хоча цими словами церковна активістка опонує аж ніяк не журналістам, а офіційній інформації, поданій Голобським благочинням ПЦУ. Та й наступні слова жінки явно свідчать, що люди в селі просто не можуть між собою порозумітися і місцевий священник московського патріархату схоже аж ніяк не сприяє порозумінню.

«Їх мова була: чи російською мовою правити, чи українською. Люди, не знаючи, підписалися за українську мову. Потім збиралися підписи з нашої сторони мною і ще декількома людьми. Були зібрані підписи», – пояснює прихожанка.

Журналісти перепитали в Голобського благочинного ПЦУ Андрія Сеха, чи могли віряни підписуватись за Українську церкву, а уявляти, що вони, мешканці волинського села, тільки тепер у час, коли росіяни нищать Україну, обирають мову для богослужіння.

«На бланку пише, за що людина підписується. Не то, що хтось щось сказав. Це людина може подивитися. Не те, що там ваше слово – моє слово. На бланку пише. На бланку пише, що так і так: «Православна церква України». Тому тут маніпуляції. Це маніпуляції», – запевняє Андрій Сех.

Андрій Сех говорить про понад 180 селян, які перейшли до ПЦУ. Благочинний округи УПЦ МП архімандрит Ніфонт каже, що на зборах релігійної громади настоятель храму запропонував проголосувати, чи бажає ще хтось, крім двох парафіян, приєднатися до ПЦУ, то ніхто з членів громади не виявив такого бажання.

За ким правда – покаже час. Однак найбільше Ніфонту і його вірянам дошкуляє, що 12 канал повідомив про них, як про тих, хто з московським патріархатом. Вони ж хочуть чути, що вони в УПЦ, але не МП.

«Не ототожнюйте мене з московським патріархатом. Тоді я не зможу продовжити з вами розмову… Якщо ви починаєте ідентифікувати мене й мою церкву з московським патріархатом, тоді я бачу вашу чітку заангажованість», – сказав благочинний округи УПЦ МП Ніфонт.

Як відомо, від початку повномасштабного вторгнення Росії Українська православна церква щосили вдає, що вона не має стосунку до російської православної церкви, хоча при тому не знаходить в собі сили вигнати з власних рядів цілу низку одіозних проросійських персон, як скажімо скандально відомого намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя. Втім, маємо нагадати, що законопроєкт про заборону УПЦ МП в Україні ось-ось пройде в парламенті друге читання.

Читайте також:

Можливо зацікавить