На Волині цьогоріч зафіксовано 13 випадків гепатиту А

На Волині цьогоріч зафіксовано 13 випадків гепатиту А

За 10 місяців 2023 року на Волині зареєстрували 13 випадків вірусного гепатиту А, зокрема 2 - серед дітей. За такий же період 2022 року в області зафіксували 32 випадки хвороби, з них15 у дітей. 

Про це повідомила заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного Центру контролю та профілактики хвороб Ірина Єнжиєвська

З вересня 2023 року в деякий областях України фіксується підвищення рівня захворювання на гепатит А, наймасштабніший спалах відбувся у Вінницькій області, де захворіло 270 осіб. 

Як повідомила Ірина Єнжиєвська, нещодавно на гепатит А занедужала доросла особа з Луцької громади, в осередку захворювання проведено епідеміологічне розслідування, встановлення коло контактних, за якими зараз триває медичне спостереження. Усі особи, які були в контакті з хворою людиною, пройшли обстеження на гепатит А, на сьогодні усі результати відʼємні.

Також в минулому та поточному році локалізовано та ліквідовано два спалахи гепатиту А в побуті, це були спалахи у Камінь-Кашмірській територіальній громададі. Постраждало 13 осіб, в тому числі чотири дитини. За результатами епідеміологічного розслідування встановлено, що дані хвороби виникли через недотримання особистої гігієни в осередках. 

Слід зазначити, гепатит А – це гостре вірусне захворювання, яке вражає печінку, вірус передається в наслідок забруднених продуктів або води, а також в побуті через недотримання особистої гігієни.

Інкубаційний період захворювання триває від 14 до 28 днів, проте буває подовжений – 35 днів, або ж навіть 50 днів.

Навідміну від гепатитів Б та С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і більшість людей уражених гепатитом А повністю видужують. Окрім цього, у них формується пожиттєвий імунітет до цієї хвороби.

Читайте також:

• Причина гепатиту у 14-річного підлітка з Волині - антисанітарія у будинку

• Коли і як правильно збивати температуру в дитини: поради фахівця з Волині

Можливо зацікавить