Не дають автоматично: що потрібно для отримання відстрочки від мобілізації

Не дають автоматично: що потрібно для отримання відстрочки від мобілізації

Деякі категорії громадян України мають право на відстрочку від мобілізації, але вона не дається автоматично. Потрібно зібрати пакет документів і написати заяву, прийти в ТЦК особисто.

Юрист практики військового права Діана Тернова пояснила в коментарі РБК-Україна.зазначила, що повідомлення про наявність підстав для відстрочки - частина оновлення даних в ТЦК і СП. 

«Враховуючи практику, бувають часті випадки, коли люди, маючи підстави для відстрочки, все одно захищають Батьківщину, погоджуючись на добровільну мобілізацію. Тому право на відстрочку - це право, проте його необхідно реалізувати», – наголосила вона.

За її словами, щоб реалізувати своє право на відстрочку, потрібно написати відповідну заяву і зареєструвати в ТЦК і СП

«До цього потрібно підходити відповідально, обґрунтовано, коротко викласти обставини і з посиланням на Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і попросити надати відстрочку. Слід додати до заяви документи, що підтверджують відповідні обставини для відстрочки. Надалі після проходження ВЛК очікувати відповіді стосовно надання відстрочки», – вказала Тернова.

При цьому вона порадила не проходити ВВК, поки не зареєструєте заяву з документами.

«Потрібно пам'ятати, що отримати відстрочку можна тільки на підставі військово-облікового документа. Такими документами зараз є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Тобто, наприклад, якщо вам вже 35 років, а ви до сих пір є приписне або стара довідка з військкомату, то поки не поновіть даний документ, не зможете отримати відстрочку», – підсумувала юрист.

Читайте також: 

Можливо зацікавить