Ніхто не забув, як УПЦ МП вітала російського патріарха Кирила у Луцьку, у Зимно, у Володимирі, - владика Матфей

Ніхто не забув, як УПЦ МП вітала російського патріарха Кирила у Луцьку, у Зимно, у Володимирі, - владика Матфей

Архієпископ Володимирський та Нововолинський владика Матфей Шевчук розповів, що УПЦ МП намагається різними способами залишитися в Успенському соборі у Володимирі, оскільки договір оренди на користування комплексом споруд собору завершився 1-го липня цього року і його не продовжили.

Про це владика Матфей розповів в інтерв’ю Інсайдеру, - пише Буг.

Волинська ОВА не продовжила договір релігійній організації Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП на користування комплексом споруд Успенського собору у Володимирі, що є пам’яткою архітектури державного значення. 

Нагадаємо, 1-го липня у понеділок єпархія зібрала своїх парафіян та правила молебень, щоб їх не вигнали з храму. В той час на території храму працювала комісія з області. Під час обстеження виявили певні порушення: тріщини у стінах, заміна дверей, додавання пластикових елементів в інтер’єр. Після цього комісія пішла до керуючого єпархією митрополита Володимира, який відмовився підписувати акт про прийняття-передання майна та зазначив, що чекатиме рішення суду.

«Вони зараз там залишаються на пташиних правах. Відмовляючись покидати, вони аргументували тим, що подають до суду, що в умовах війни не можна розривати договір, що треба залишатися в такому правовому статусі у якому вони були. Але, відомо, що ситуація у Володимирі є дуже напруженою, тому що вони закликають своїх віруючих, закликають адептів руского міра, фанатиків московського патріархату, щоб вони стояли до кінця, лишалися й далі в окупованій духовній святині. Навіть під час роботи комісії в соборі перебували одіозні фігури, які, я нещодавно дізнався, знаходяться в розшуку поліції тепер (ймовірно йдеться про ексдепутата-регіонала Руслана Мороза – ред.)»,– розповів архієпископ.

Владика зазначив, що працює у правовому полі. Він сподівається, що представники Волинської ОВА є відповідальними, займають принципову проукраїнську позицію. Оскільки в цей час дуже важливо показати єдність, свідомість, громадянську позицію, спільну роботу для України та української державності.

«Ті структури, які ще вчора кричали «Осанна» московському кровавому патріарху Кирилу, ті, які приймали у нас його на Волині, у Володимирі зокрема. Ніхто не забув, як Кирил приїжджав у першу свою подорож в Україну, він був і в Луцьку, і в Зимно, і у Володимирі. Як кричали, наш патріарх Кирил. А тепер вони всі раптово від нього відмовляються. Кажуть, що це не наш патріарх. Ми з москвою не маємо нічого спільного. Але, насправді зв’язки не розірвані. Українська православна церква досі перебуває у структурі московського патріархату. Тож, якщо вони не хочуть розривати з ними зв’язки, то треба подбати, щоб ця церква не володіла державним майном. Бо сам комплекс Успенського собору — це є державна власність», – зазначив владика Матфей.

Читайте також:

Можливо зацікавить