Нова надія ухилянтів? На Волині фонд, створений 3 місяці тому, вніс у «Шлях» більше 200 осіб

Нова надія ухилянтів? На Волині фонд, створений 3 місяці тому, вніс у «Шлях» більше 200 осіб

Новостворений волинський фонд за перші три місяці свєї роботи уже подав більше 200 осіб до системи «Шлях». Найімовірніше, він пов’язаний з засновником ще одного скандального фонду, якого нині судять за сприяння незаконному перетину кордону ухилянтами.

Про кого мова?

У середу, 11 жовтня відбулося підготовче засідання щодо засновника Благодійного фонду «Добра справа», Андрія Лінника. Сам він заборонив його фотографувати у суді і відмовився від будь-яких коментарів.

Судовий процес розпочався за підсумком досудового розслідування щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Директора цього фонду уже засудили – він визнав свою вину і заплатив 300 тисяч гривень штрафу. Дійшла наразі черга й до засновника.

Згідно з даними слідства, фонд «Добра справа»  видавав офіційні листи із неправдивими відомостями про «волонтерів», які виїжджатимуть з України за гуманітарною допомогою. Таким чином нібито виїхало 238 осіб, які в Україну не повернулися.

Але це ще не все. Андрій Лінник у 2020 році засвітився в скандалі щодо комунального майна. Як йшлося в одному з журналістських розслідувань, він, будучи підприємцем, оформив на себе право власності на чимале складське приміщення, яке мало б належати громаді. А ще, стверджувалося в матеріалі, він незаконно користувався міською землею і не платив за це ні копійки до бюджету. 

На той момент підприємець мав інше прізвище – Рабчук (це дівоче прізвище його дружини – Тетяни Володимирівни Рабчук).

Нова надія ухилянтів? На Волині фонд, створений 3 місяці тому, вніс у «Шлях» більше 200 осіб
Андрій Лінник/Рабчук (фото з відкритих джерел)

Згодом Андрій Лінник/Рабчук зник з інформаційного поля і з’явився у ньому у зв’язку зі скандалом фонду «Добра справа», який за гроші допомагав ухилянтам виїжджати за кордон. Згідно з даними Укртрансбезпеки, за поданням фонду «Добра справа» з 2022 року у систему «Шлях» було внесено 2056 заявок.

«Бізнес» повертається?

Уже коли тривало слідство щодо фігурантів цієї справи, на Волині з’явився новий благодійний фонд – «Нова надія України». Зареєстрований він 10 липня, коли ключові особи з «Доброї справи» були під пильним оком правоохоронців. Засновником фонду «Нова надія України» став Юрій Володимирович Рабчук. Найімовірніше – брат дружини Андрія Лінника/Рабчука – Тетяни Володимирівни (у дівоцтві Рабчук).

У відповідь на запит Інформаційного агентства «Волинська служба новин» Державна служба України з безпеки на транспорті повідомила, що цьогоріч фонд «Нова надія України» вже подав декілька сотень заявок на внесення водіїв до системи «Шлях».

«За поданням Благодійної організації «Благодійний фонд «Нова надія України» (ЄДРПОУ: 45067767) в ЄКІС було внесено 237 заявок», - йдеться у відповіді.

Система «Шлях» неодноразово піддавалась критиці щодо того, що вона стала інструментом в руках шахраїв для переправлення ухилянтів за кордон. Схема проста: деякі нечесні на руку організації подають список осіб, які мають право виїхати за кордон в якості водіїв. За «таксу» вони вносять у список тих, хто підлягає мобілізації, але хоче від неї ухилитися і виїхати з країни. Ці особи перетинають кордон і потім не повертаються в Україну.

Згідно з повідомленням МВС, 1,5% осіб, які виїжджали з України у січні-лютому цього року по системі «Шлях», вчасно не повернулися в країну у визначений термін 60 діб, що встановлений Правилами перетину кордону для такої категорії осіб. Станом на 3 червня 2023 року 38 перевізникам було заборонено доступ до системи «Шлях» та відкрито більше 60 кримінальних проваджень.

Нова надія ухилянтів? На Волині фонд, створений 3 місяці тому, вніс у «Шлях» більше 200 осібНова надія ухилянтів? На Волині фонд, створений 3 місяці тому, вніс у «Шлях» більше 200 осіб
Укртрансбезпека повідомила, скільки осіб внесли фонди "Добра справа" та "Нова надія України"

Журналісти ВСН поцікавилися у засновника «Нової надії України» Юрія Рабчука, чим зумовлена така велика кількість заявок щодо внесення осіб до системи «Шлях» від «Нової надії України», адже фонд діє лише декілька місяців. Конкретної відповіді не почули:

«Ці запитання ставте директору фонду, (нерозбірливо «Янковському, Яковському» - ред.) Борису. Фонд зареєстрований на мені, але керує ним директор. Інформацією я володію відносно».

Проте у всіх офіційних реєстрах саме Юрій Рабчук зазначений керівником.І жодних інших контактних осіб там не вказано.

Нова надія ухилянтів? На Волині фонд, створений 3 місяці тому, вніс у «Шлях» більше 200 осіб
Керівником фонду "Нова надія України" є Юрій Рабчук

Стосовно ймовірних родинних зв'язків з Андрієм Лінником, Юрій Рабчук не підтвердив, але й не заперечив. Лише віджартувався, мовляв, може сказати, що Президент США Байден також його родич:

«Хто вам таке сказав? А от я вам кажу, що Байден мій родич!».

 

Скандальні зв’язки

Засновник фонду «Добра справа» Андрій Лінник/Рабчук може бути пов’язаний ще з однією скандальною історією щодо незаконного виїзду чоловіків за кордон. Принаймні, йому точно знайомі фігуранти цієї справи.

2 листопада 2023 року правоохоронці затримали керівницю благодійного фонду «Допоможемо разом Україні» Наталію Кушнір. За інформацією слідства, військовозобов’язані могли виїхати за кордон під виглядом водіїв, які займаються перевезенням гумдопомоги або вантажів для потреб ЗСУ. Вартість такої «послуги» для осіб, які планували тимчасово виїхати за кордон, становила 3 тис доларів США, а для бажаючих виїхати без повернення в Україну – 4 тисячі доларів США.

Нова надія ухилянтів? На Волині фонд, створений 3 місяці тому, вніс у «Шлях» більше 200 осіб
Затримання Наталії Кушнір

Правоохоронці затримали керівницю благодійного фонду та посередника під час чергової передачі коштів – 2 тисячі доларів США. Під час обшуків вилучили бланки заяв від «водіїв» з копіями документів, списки осіб із зазначенням суми сплачених коштів, документи щодо гуманітарних вантажів, мобільні телефони, а також значні суми коштів у різній валюті.

Андрій Лінник/Рабчук давно знайомий з Наталією Кушнір: з листопада 2021 року по березень 2023 року вона була керівницею Громадської організації «Розвиток мікрорайонів міста», одним із засновинків якого і є Андрій Лінник (на той момент Рабчук).

Нова надія ухилянтів? На Волині фонд, створений 3 місяці тому, вніс у «Шлях» більше 200 осібНова надія ухилянтів? На Волині фонд, створений 3 місяці тому, вніс у «Шлях» більше 200 осіб
Наталія Кушнір була знайома з Андрієм Лінником/Рабчуком

Журналісти видання ВСН намагалися взяти коментар у Андрія Лінника після судового засідання, у тому числі й щодо його ймовірної причетності до фонду «Нова надія України». Проте на будь-які запитання він відповідати відмовився. Видання готове опублікувати його коментар щодо того, чи має він родинні зв'язки з засновником новоствореного фонду, який з перших місяців роботи вніс більше двох сотень осіб у систему «Шлях».

Читайте також:

Можливо зацікавить