Нові варіанти для звільнення працівників: в Кабміні хочуть дати інші права роботодавцям

звільнення працівників, Кабмін, нові правила

В Україні чиновники бажають значно спростити можливість звільнення співробітників.

Про це йдеться в матеріалі порталу «Обозрєватєль»

У проєкті нового Кодексу законів про працю роботодавець повинен отримати право звільняти співробітників за власним бажанням.

Річ у тім, кажуть чиновники, що чинний КЗпП значно ускладнює можливість звільнення співробітника. Якщо законних причин для звільнення немає, але роботодавець наважився на такий крок, співробітник може через суд поновитися на роботі після вимушеної відсутності, а потім відсудити свою зарплату за весь період.

Серед причин звільнення - мобілізація, поява в нетверезому стані, цькування на робочому місці, прогули тощо. У новому проєкті пропонують дати роботодавцю можливість звільняти працівника фактично без причини - тобто звільняти співробітника можна буде «з причини економічного, технологічного, структурного або аналогічного характеру».

Потрібно буде дотриматися лише двох умов - співробітнику потрібно буде повідомити про звільнення за 2 місяці або виплатити йому компенсацію в подвійному розмірі заробітку за кожний день зменшення терміну попередження (тобто можна одразу виплатити чотири середні зарплати і звільнити за одну добу).

Якщо ж робітника звільняють у зв'язку з бойовими діями (наприклад, ракета зруйнувала робоче приміщення, знищила обладнання тощо), то попереджати його про звільнення потрібно за місяць.

Читайте також:

Можливо зацікавить