Новий різновид штаму COVID-19 «Омікрон» на Волинь привезли з Італії

Новий різновид штаму COVID-19 «Омікрон» на Волинь привезли з Італії

В області зафіксували новий різновид штаму COVID-19 «Омікрон», який називають типом «ВА.5». Занедужала жителька Луцького району, що повернулася з Італії. Штам Омікрон  ВА.5 відрізняється від інших штамів більшою заразністю.

Про це йдеться на сайті ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Волинські вірусологи постійно направляють зразки матеріалу від хворих на COVID-19 у референс – лабораторію ДУ «ЦГЗ МОЗ України» для виявлення мутацій. 

За результатами досліджень на Волині  виявлено циркуляцію нового різновиду вірусу Омікрон, що спричинив ріст захворюваності в Європі та уже зареєстровано в інших областях України.

В ході епідрозслідування встановлено, що хвора  у котрої виявлено новий різновид Омікрону прибула  в Україну з Італії (мешканка Луцького району).  

Штам Омікрон  ВА.5 відрізняється від інших штамів більшою заразністю.

Загалом, за даними епіднагляду у Волинській області спостерігається тенденція до росту захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19, що повторює загальнодержавну тенденцію. За перший тижень серпня на COVID-19 захворіло вдвічі  більше волинян  в порівнянні з попереднім тижнем. Серед хворих побільшало дітей.

Новий різновид штаму COVID-19 «Омікрон» на Волинь привезли з Італії

Тому, медики нагадують, що вакцинація – єдиний надійний захист. 

Людина повинна отримати дві дози вакцини, як вакцинальний комплекс, а через шість місяців – зробити бустерну дозу. 

Також в Україні дозволена друга бустерна доза для людей, старших 60 років і для хто, хто має імунодефіцитні стани. Ця доза вводиться після чотирьох місяців після отримання першої бустерної дози. 

Волинь забезпечена в достатній кількості вакцинами КОРОНОВАК та КОМІРНАТІ. 

Перелік пунктів та центрів за посиланням: https://bit.ly/vaccinationpoints

Можливо зацікавить