Обмеження консульських послуг для військовозобов'язаних за кордоном: в МЗС дали офіційне роз'яснення

МЗС, обмеження надання консульських послуг

Призупинення надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах пов'язане з ухваленням Верховною Радою нового закону про мобілізацію.

Про це йдеться на сайті українського МЗС.

Зазначається, що це рішення, яке почало діяти з 23 квітня, є тимчасовим і виникло у зв'язку з потребою вирішення питань, що стосуються військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном, а також взаємодії з іншими відповідальними органами державної влади щодо вирішення технічних аспектів, що виникли під час впровадження норм та положень зазначеного закону.

В МЗС наголосили, що всі заяви, подані громадянами України до консульських установ до 23 квітня, розглядатимуться і опрацьовуватимуться у повному обсязі.

 Робота консульської служби має чітке регулювання через велику кількість підзаконних нормативних актів.

Міністерство зауважило, що тимчасово не будуть прийматися лише нові заяви від певної категорії громадян згідно з новим законом, оскільки строк їх розгляду може перевищити час до набрання чинності оновленої версії закону про мобілізацію.

Зазначено, що МЗС вже давно отримало обов'язок з ведення військового обліку - ці функції закордонних дипломатичних установ були покладені ще постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року.

Міністерство також наголосило, що обмеження не стосуються випадків, коли послугу фактично отримує не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа.

Крім того, чоловіки у віці від 18 до 60 років, які після оновлення даних військового обліку в ТЦК мають дійсні військово-облікові документи, зможуть скористатися консульськими послугами в повному обсязі згідно з чинним законодавством. У випадку, якщо особа чоловічої статі опиниться у надзвичайній ситуації (наприклад, ДТП або стихійному лиху) за кордоном, співробітники консульської служби надаватимуть необхідну консульську допомогу в повному обсязі в рамках чинного законодавства.

«Тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. Вони стосуються лише подання певною категорією громадян заяв на отримання певних консульських послуг у визначений період», - пояснило МЗС.

У Міністерстві закордонних справ наголошують, що після набуття чинності закону про мобілізацію 18 травня 2024 року «процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій буде продовжуватися з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону».

Читайте також:

  • У Польщі українські чоловіки стоять у величезних чергах за паспортами

Можливо зацікавить