Останній день оновлення даних: у Волинському ТЦК розповіли, що чекає чоловіків після 16 липня

Останній день оновлення даних: у Волинському ТЦК розповіли, що чекає чоловіків після 16 липня

Наближається кінцевий термін, до якого військовозобов'язані мають оновити дані в ТЦК, ЦНАПі чи в додатку Резерв+. За новим законом про мобілізацію чоловіки 18-60 років і деякі категорії жінок мали на це два місяці, тож 16 липня – останній день, коли це можливо зробити.

Журналісти ВСН звернулися до Волинського обласного ТЦК за роз’ясненнями, що чекає на військовозобов’язаних чоловіків  та жінок із 17 липня.

«Нагадуємо, що сьогодні – крайній день оновлення своїх військово-облікових даних. Усі військовозобов’язані громадяни України віком від 18 до 60 років повинні були до сьогодні оновити свої дані. Це все ж ще можна зробити у ТЦК, ЦНАПі або у застосунку Резерв+. Насправді це є дуже важливою справою для забезпечення актуальності та звірки інформації в базах даних. Також зазначу, що цифровізація військово-облікових документів значно полегшує життя усім: і територіальним центрам комплектування, і самим військовозобов’язаним», - розповіла у коментарі ВСН пресофіцерка Волинського ТЦК та СП Уляна Кравчук.

За її словами, відповідно до Постанови 560 Кабінету Міністрів України від 16.05.2024, групи оповіщення, серед яких можуть бути представники, і ТЦК та СП, і Національної поліції України, і міських чи сільських рад чи військових адміністрацій, будуть перевіряти особисті та військово-облікові документи. І у разі перевірки документів та військово-облікових даних, в особи немає ВІН-коду у військово-обліковому документі, або ж дані є не актуальними, то ми бачимо, що ця особа досить давно не оновлювала своїх даних або не була в ТЦК протягом воєнного стану. 

Якщо ж військовозобов'язаний оновив дані у ЦНАПі чи у Резерв+ і у нього немає згенерованого QR-коду, тоді потрібно з’явитись у територіальний центр комплектування і розглядати це питання в індивідуальному порядку.

На запитання: що будуть робити з тими, що не оновили свої дані, Уляна Кравчук розповіла, що колосальна кількість людей від початку повномасштабного вторгнення прийшли до війська добровільно, і навряд чи в іншій країні знайдеться ще стільки добровольців, які готові стати на захист Батьківщини.

«Однак не кожен виконує свій конституційний і громадянський обов’язок. І ті, хто не оновлює військово-облікові дані чи ігнорує повістку, потрапляють у розшук та несуть адміністративну відповідальність, що прописана в ст. 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Сьогодні у розшуку на Волині перебуває більше, аніж 10000 осіб. А штрафи за порушення військового обліку та законодавства про оборону та мобілізацію значно підвищені. Сягають вони від 17 000 до 25 500 гривень для громадян, а від 34 000 до 59 500 гривень – для посадових і юридичних осіб», - наголосила пресофіцерка.

 

Також, як акцентувала вона, за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період передбачено позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України.

Читайте також: 

Можливо зацікавить