Перевірений роками: волинянка поділилася рецептом сільської паски від торчинських господинь

Рецепт паски, Торчинська громада

Багато господинь перед Великоднем шукають рецепт смачної паски. В Торчинській громаді, що біля Луцька, багато волинянок вже не перший рік печуть  великодню випічку за одним і тим же, перевіреним рецептом, - розповідає господиня з села Веселе.

«Волинська служба новин» спеціально для своїх читачів розпитала у господині з Торчинської громади місцевий рецепт та інші секрети приготування смачної паски.

Інгредієнти:

  • Один літр молока;
  • 50 жовтків;
  • 300 грамів дріжджів;
  • 5 склянок цукру;
  • 200 грамів масла;
  • Пів літра сметани;
  • 1 пачка ваніліну;
  • Одна чайна ложка кориці;
  • Третина чайної ложки шафрану;
  • 100 грамів олії;
  • Борошна треба дати стільки, скільки вбере тісто, щоб його щільність була, як на пироги..
  • За бажанням та смаком - одна чайна ложка меду, апельсинової цедри;
  • 300 грамів цукатів або родзинок;
  • Дві столові ложки апельсинового соку.

Спосіб приготування

Жінка розповідає, що багато торчинських хазяйок печуть за цим рецептом не тільки паску, але й коровай. Але тут є свої тонкощі.

«Ось перевірений рецепт з Торчина. Ну, дуже хороший. Я вже скільки рецептів інших перепробувала. Але цей для мене найкращий. Зазвичай, я ділю його собі на половину та й печу. А повний рецепт такий.

Тридцять жовтків потрібно збити з трьома склянками цукру - руками. Саме вручну, бо якщо міксером це робити, то вони біліють. Один літр молока закип’ятити і ввести гарячим у жовтки, поступово помішуючи ручним вінчиком. І далі трохи зачекати. Тоді пальчиком перевірити температуру, якщо воно вже трохи охололо, стало тепленьке, тільки тоді можна додавати 150 грамів дріжджів. Температура має бути 38 градусів. Бо якщо ви додасте дріжджі у гарячий розчин, вони просто запаряться і у вас нічого не вийде.  Далі все гарно розмішати. І хай воно так стоїть одну годину.

А ми починаємо робити другу частину рецепта. Знову беремо двадцять жовтків і, окремо, вручну, збиваємо їх  з двома склянками цукру. Далі додаємо 150 грамів дріжджів з двома столовими ложками цукру, розведеними, до цієї другої частини. Також додаємо сюди пів літра підігрітої сметани та 200 грамів тепленького масла. Все разом вінчиком  розмішуємо. І далі починаємо місити наше тісто. Коли я замішую тісто, то додаю туди ще одну пачку ваніліну, цілу чайну ложку кориці, третинку чайної ложки шафрану. Його я додаю, щоб тісто було надзвичайно гарне й жовте. В кінці вже, коли місимо, я ще додаю 100 грамів олії. Тоді це все ще раз вимішується. Місити тісто треба 30 хвилин, не менше. Робити не швидко, як то буває, раз – і, готово. Тоді ваше тісто виходить пухке. І, як вже ви відчуєте під пальцями пухирці, ви розумієте, що воно дихає. Тільки тоді його треба залишити  відпочити, щоб підійшло.

А далі ви розкладаєте його у форми, воно знову там  підійде. Раджу наповнювати форми на 1/3, не більше, бо тісто дуже легке. Якщо ви наповните на половину, то будуть не пасочки, а гриби, що позлітають, і - багато сліз. Я свої пасочки печу у газовій духовці. Маленьку  пасочку на 600 грамів тримаю у пічці 30-35 хвилин. Більші - вже 45 хвилин. А великі, у формі на 1,5 - 2 літри  випікаю  50 хвилин. Перевіряю готовність дерев’яною паличкою, проколюю, дивлюся, якщо вона суха – значить все готово. Якщо ви хочете, щоб здоба легше пеклась, то можна додати ложку меду. Його обов’язково додають в тісто, коли печуть коровай. А в паски, то як вже хто хоче. Ще можна додати ложку апельсинової цедри, 300 грамів цукатів, або родзинок, а моя сестра ще додає дві ложки апельсинового соку»,- розповідає господиня.

Читайте також:

Можливо зацікавить