Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру

Скандально відома фірма «Укрбуд-Проект-Реконструкція» не займатиметься будівництвом реабілітаційного центру у Володимирі на Волині. Відповідне рішення днями прийняла комісія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Замовника закупівлі, КП «Володимирське територіальне медичне об'єднання», комісія зобов'язала скасувати рішення щодо переможця тендеру.

Нагадаємо, до кінця нинішнього року у Володимирі на базі колишньої інфекційної лікарні збудуть реабілітаційний центр для військовослужбовців. Для пошуку підрядника на реконструкцію будівлі оголосили тендер, замовником якого є КП «Володимирське ТМО». Пропозиції учасників приймали до 9 квітня, їх було всього 2 - від ТОВ-фірма «Кортакоз» та ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція». Результати електронних торгів оприлюднили 10 квітня на платформі Прозорро

ТОВ-фірма «Кортакоз», що зареєстрована у Здолбунові Рівненської області, запропонувала виконати роботи за 96 495 048 гривень. Утім, цю пропозицію було відхилено. Зазначається, що фірма «не відповідала умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації».

Про намір укласти договір замовник повідомив другому учаснику, ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція», що пропонував свої послуги за більшу вартість - 102 284 234 гривні. Це підприємство зареєстроване у місті Бровари Київської області та має доволі сумнівну репутацію.

ТОВ-фірма «Кортакоз» оскаржила таке рішення та повідомила комісію Антимонопольного комітету України про порушення замовником тендеру порядку проведення процедури закупівлі. Зокрема, звернулася з проханням скасувати рішення про визначення ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція» як переможця закупівлі та про відхилення пропозиції від «Кортакоз».

Після моніторингу процедури закупівлі, комісія виявила низку порушень. Зокрема, що відхилення пропозиції від ТОВ-фірми «Кортакоз» було неправомірним.

«Зобов'язати КП «Володимирське територіальне медичне об'єднання» на Волині скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції  фірми «Кортакоз» та рішення про визначення «Укрбуд-Проект-Реконструкція» переможцем за процедурою закупівлі - «Реконстукції корпусу №1 інфекційного відділення для створення реабілітаційного центру у Володимирі», - йдеться у тексті рішення від 8 травня 2024 року. 

Також постала потреба в отриманні пояснень від КП «Володимирське ТМО», тож комісія Антимонопольного комітету України 9 травня 2024 року зобов'язала замовника закупівлі протягом 3 днів надати інформацію та відповідні підтверджуючі документи, на підставі яких було здійснено обґрунтування розміру бюджетних призначень, технічних та якісних характеристик предмета закупівлі та визначено його очікувану вартість.

Довідково:

ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція» виграє тендери на сотні мільйонів гривень, хоча заснована фірма засновано не так давно. Пік її заробітку на державних тендерах почався у 2021 році й по сьогодні компанія підписує багатомільйонні договори. Від 2021 року «Укрбуд-Проект-Реконструкція» заробила на державних тендерах майже 890 мільйонів гривень.

Ця компанія брала участь у відбудові Київщини та після цього фігурує у судовій справі про розкрадання бюджетних коштів. На ці роботи фірма отримала 240 мільйонів гривень. Також реконструкцію Бородянсього центру соціально-психологічної реабілітації, якою займається «Укрбуд-Проект-Реконструкція», перевіряє Держаудит служба на підставі виявлених ознак порушень закону. 

Окрім того, компанію підозрюють у розкраданні бюджетних коштів під час виконання робіт на Сумщині. 

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру
Обрання запобіжного заходу Давіду Кізіменку, якого підозрюють у заволодінні бюджетними коштами. 8 лютого, Суми. Фото: Суспільне Суми

Кінцевим бенефіціаром цієї фірми є донеччанин Давід Кізіменко, батько якого Олег Кізіменко свого часу був начальником управління капітального будівництва Донецької ОДА. Згодом Кізіменко старший перейшов на посаду заступника міського голови Севастополя, де після окупації Криму Росією залишився працювати.

У 2015 році росіяни висунули обвинувачення Олегу Кізіменку за привласнення 45 мільйонів рублів на контрактах щодо ремонту міста. Чоловік втік в Україну й був судимий за державну зраду. Слідство встановило, що Кізіменко брав участь у створенні окупаційних органів влади в Севастополі у 2014 році після анексії Криму. Крім того, готував проведення так званого «загальнокримського референдуму». 

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру
Херсонський суд заарештував Олега Кізіменка за державну зраду

Нагадаємо, наприкінці серпня минулого року представили проєкт майбутнього реабілітаційного центру для військових, який планують збудувати на базі «червоної лікарні». На другому поверсі у новому корпусі будуть розташовані комфортабельні кімнати перебування пацієнтів. На першому поверсі прийматимуть пацієнтів, також там розташують рецепцію.

Крім того, у новій будівлі передбаченні лікувальні ванни, басейн, зал лікувальної фізкультури з тренажерами. Також планують облаштувати зону відпочинку із кінотеатром, ігровою частиною, зоною читання. У середині жовтня завершили демонтаж старих споруд. 

Читайте також: 

Можливо зацікавить