Окрім мічених купюр вилучили сімейні заощадження: розпочався суд над землевпорядником Підгайцівської громади

Окрім мічених купюр вилучили сімейні заощадження: розпочався суд над землевпорядником Підгайцівської громади

У Луцькому міськрайонному суді відбулося попереднє судове засідання над скандальним землевпорядником Підгайцівської громади Віталієм Копюком.

У березні його затримали після закінчення сесії Підгайцівської сільської ради, коли він отримував хабар у розмірі 4 400 доларів США. Слідство висунуло обвинувачення за ч.3 ст.369-2 КК України - прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди. Мова йде про отримання хабаря за прийняття депутатами земельних рішень.

 

На судовому засіданні Віталій Копюк намагався зняти арешт з майна, який був накладений після його затримання, а також повернути вилучені під час обшуків кошти. Як пояснив його адвокат, окрім того, що слідчі знайшли і вилучили мічені купюри, вони також забрали 13 800 доларів США сімейних заощаджень.

«3 березня 2023 року був проведений обшук за місцем проживання і реєстрації сім'ї Копюків. В ході проведення обшуку, окрім грошових коштів, які зазначалися в ухвалі слідчого судді, були вилучені сімейні заощадження в сумі 13 800 доларів США», - зауважив адвокат Олексій Куденьчук.

У той же час прокурор Тарас Гуцуляк пояснив, що арешт накладений на майно, яке має статус речових доказів, і знімати такий арешт - передчасно. Крім того, стаття Кримінального кодексу, за якою обвинувачується землевпорядник, передбачає конфіскацію майна, тому арешт накладено і на кошти.

Відтак суд відхилив клопотання Копюка та залишив його майно під арештом.

Наступне судове засідання у цій справі заплановане на 5 вересня. Під час цього засідання оголосять обвинувальний акт, а також будуть визначати порядок судового розгляду та список доказів і свідків.

Нагадаємо, за даними слідства, посадовець вимагав та одержав неправомірну вигоду в сумі 4 400 доларів США за вплив на посадових осіб та депутатів сільської ради щодо прийняття ними рішень про об’єднання трьох земельних ділянок в одну, а також про подальшу зміну її цільового призначення з земель для ведення особистого селянського господарства на землі комерційного призначення. Від посади обвинувачений відсторонений. 

Фото - архівне, зроблене під час обрання запобіжного заходу

Читайте також:

• Хата «пшонка-стайл» і мільйон «під подушкою». Що відомо про затриманого землевпорядника з Підгаєць

• «Арешт може призвести до смерті»: у Лаврі збирають гроші на заставу для скадального митрополита Павла Лебедя

• На Волині знайшли тіло 8-річного хлопчика

Можливо зацікавить