Польща та Литва заявили, що готові вислати українських чоловіків: юрист відповів, чи реально це

Польща, Литва, українські чоловіки за кордоном, депортація

У міністерствах оборони Литви та Польщі заявили про готовність вислати чоловіків призовного віку до України, але масового висилання не буде, відповідно до протоколу Європейської конвенції з прав людини.

Про це у коментарі hromadske сказав юрист Роман Єделєв, доцент кафедри міжнародного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

«Одразу з'являється якась ідея про депортацію, про те, що українських чоловіків в Польщі чи в Литві будуть хапати та везти на кордон, передавати прикордонникам чи комусь іншому. Так воно не буде відбуватися. Європейська конвенція про права людини має додатковий протокол, який забороняє масове висилання іноземців», — запевнив юрист.

Він нагадав, що у 2006-2007-x роках Росія масово висилала громадян Грузії, і суд знайшов порушення в таких діях російської федерації. 

Єделєв зауважує, що країни можуть не надавати певні державні послуги або соціальну допомогу.

«Тобто, якщо людина визнана непридатною і знята з військового обліку, не може та сама Польща чи Литва оцінювати — чи це справжній документ, чи людина справді проходила ВЛК. Це ж не повноваження органів влади Польщі та Литви. Все це буде вкрай складно виписати. Але якщо є політична воля, якісь певні спроби ми можемо побачити», — вважає юрист. 

Читайте також:

Можливо зацікавить