Повістки «Укрпоштою»: хто може отримати їх першими

Укрпошта, повістка

Згенеровані у електронному реєстрі повістки почали розсилати військовозобов'язаним «Укрпоштою». Від 17 вересня їх надіслали вже щонайменше 6000. Про це повідомила адвокатка Таміла Алексик.

Про це повідомляє «ТСН»

За її словами, генерували повістки, найімовірніше, використовуючи дані з відкритих реєстрів та «Дії», до яких у Міноборони є доступ.

«Гадаю, що першими будуть ті, хто оновив дані – бо інформація про них є в ТЦК та СП. Їх шукати не потрібно. А от інформацію про людей, які не оновили дані треба шукати, шляхом генерування інформації у «Дії», де багато хто зареєструвався, чи у інших реєстрах. Тобто тут ще потрібно, як то кажуть, напружитися і попрацювати, щоб виявити таких осіб», – розповідає юристка.

Вана зауважила, що багато хто досі вважає, що повістку мають вручити під особистий підпис у руки, але ці часи все пройшли. Порядок їхнього вручення прописаний в урядовій постанові, до якої внесли чимало змін.

«І з цього документу, мене найбільше тривожить пункт про особливості вручення повісток – якщо особа не отримала повістку особисто або її не було за місцем реєстрації, то вважається, що людина все рівно отримала повістку. Саме це у найближчому майбутньому створить чимало проблем», – пояснює Алексик.

Адвокатка також розповіла, що належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК є:

  • отримання поштового відправлення із підтвердженням цього факту;
  • відмова отримати поштове відправлення із відповідною відміткою;
  • проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
  • проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншу адресу місця проживання.

«Я дуже сумніваюсь, що хтось буде ходити та вручати листи з повістками військовозобов’язаним або стукати до них у двері. Також навряд чи – це будуть повідомлення на телефон, бо для цього потрібно мати наявні контакти усіх призовників від 18 до 60 років. Тому гадаю, що це буде відповідна процедура, яка передбачена «Укрпоштою» – повідомлення про вручення. Лист буде зберігатися на пошті і у нього буде певний термін зберігання, коли людина має за ним прийти», – підкреслила Алексик.

Читайте також:

Можливо зацікавить