Правильний матрац — запорука здорового сну

Правильний матрац — запорука здорового сну

Як свідчать дані статистичних досліджень, у світі понад 50% людей страждають від відсутності повноцінного сну. Недосипання, безсоння, нічні жахіття — причини, що змушують прокидатися, а вранці почуватися ще більш втомленими, ніж увечері. Передумови у кожного свої, проте є базові фактори, які точно впливають на якість сну та які під силу підкоригувати кожному. Чому шкідливо ігнорувати проблеми з недосипанням та як покращити свій нічний відпочинок — читайте далі.

Небезпека недосипання

Насправді важко знайти людину, яка щовечора лягає вчасно спати та солодко відпочиває всі 8 годин. Та й не кожному для гарного самопочуття потрібно саме стільки часу. Усі люди різні, як і їхні потреби в сні. Якщо в людини є хронічні захворювання, кількість релаксу має бути більшою, нормальному дорослому достатньо 6–7 годин за умови, що після цього він почувається відновленим і сповненим енергії. Тому перше та найважливіше правило здоров’я — прислухатися до свого організму та дослідити, скільки часу для самовідновлення потрібно саме вам. 

AD_4nXdtZyznYTzGmSxfNiB3eqGuNuqLwRoQsPBwtsVFDh9Re8seyXH6XEF0F-DW8YiA7atttw5odgCg4RMc5m-Owtv9le2KD4L6h6X2FzX4v7YrbjV3AW8u88nZ7ww4uxNPfx8dYErzz3UnVX8asMUEB569icvt?key=0y1wTEZezo2xhDegUpOV3g

Є кілька причин, чому так важливо правильно відпочивати:

  • Коли людина спить, організм виробляє цитокіни — захисні речовини, що укріплюють імунітет. Якщо сну недостатньо — організм стає вразливим до вірусних захворювань.
  • Коли відпочинок надто короткий, підвищується рівень гормону греліну, який посилює відчуття голоду. Відтак, людина починає більше їсти. Також доведено, що при браку сну їжа перетравлюється по-іншому, виробляється забагато інсуліну, а це призводить до накопичення жиру. Як наслідок — набір ваги та підвищення рівня цукру. 
  • Зростає дратівливість, що безпосередньо впливає на продуктивність, порушується концентрація уваги. 
  • Постійне недосипання порушує гормональний баланс. Адже більшість так званих хімічних процесів в організмі відбувається саме вночі. 
  • Поганий сон провокує порушення серцевого ритму та впливає на артеріальний тиск. 
  • Недосипання впливає на стан шкіри. Якщо відпочинок достатній, кількість гормону кортизолу, від якого залежить вироблення колагену, є збалансованою. В протилежному випадку його виробляється надто багато, і колаген розщеплюється. Шкіра стає млявою, з’являються синці під очима. 

Якщо ви часто позіхаєте, відчуваєте пригніченість і дратівливість, не можете зосередитися — це свідчить про недосипання. Прислухайтеся до свого організму та спробуйте йому допомогти. 

5 умов для повноцінного відпочинку

Найчастіше люди не висипаються, бо їм просто не вистачає часу. Кілька сфер діяльності, побут перетворюють звичайний колись режим життя в утопічний, і поволі звикаємо до ненормованого сну та перевтоми. Доки організм не дає збій. Щоб не допустити негативних наслідків для здоров’я, краще вчасно зупинитися та переглянути свій щоденний графік. Додати більше часу для відпочинку, щоб відчути, наскільки продуктивніишими можна бути піля повноцінного сну. 

Також важливо подбати про умови, в яких будете відпочивати. Бо не тільки від кількості годин залежить якісний результат. Що ще важливо:

  • Щоб у кімнаті було свіже повітря та спокійна атмосфера. 
  • Гармонія з собою. Укладаючись спати, не потрібно відразу сварити себе за те, що чогось не доробили чи десь не допрацювали. Підготовка до відпочинку має бути повноцінною, коли ви розумієте, що зараз немає інших «треба», крім відпочинку. 
  • Не переїдати перед засинанням. Від цього залежить глибина сну, а отже, ефективність відпочинку.
  • Вимкнути телефон, щоб жодні сповіщення чи сторонні звуки не могли розбудити. Якщо потрібно поставити будильник на ранок, краще для цього придбати окремий прилад. 
  • Щоб спальне місце було максимально комфортним. Розкладний диван — не варіант. Найкраще подбати про повноцінне ліжко та купити матрац ортопедичний, зручні подушки. Стежити за тим, щоб постіль була чистою та свіжою. 

Важливо лягати спати з хорошими думками. Звичайно, це за ідеальних умов. Але все ж прагнути до цього точно варто. Спробувавши кілька разів по-справжньому виспатися, ви відчуєте, на скільки більше здатні робити впродовж дня та як внутрішня енергія дає бажання жити по максимуму. 

Вибираємо правильний матрац

Більшість факторів, які впливають на якість відпочинку, — це сфера психології. Думки, бажання, планування, почуття. Іноді впоратися з ними не так просто. Але точно усім під силу подбати про комфортність спального місця. Купити зручну подушку, яка даватиме відчуття невагомості та сприятиме засинанню. І облаштувати правильний матрац, який підійде саме вам. 

AD_4nXdO4QZwucPMzJeMvyw9TNpvwaKpGK8Up3lRAzPp8milOP0fKw6ITm-CdcgEORyUTjjSzIIthg-_z4e_o1Ek2LNVQEoYbGODgx0FPTBm0tt3GQ-Y2mki_W3XizxUSvsqMKKMFYoDVmAfHB1LmvU6a4FIUQ34?key=0y1wTEZezo2xhDegUpOV3g

Помилково думати, що будь-який ортопедичний матрац — це вже вирішення проблеми. Такі товари бувають різними, тому до вибору варто підійти справді відповідально. Що важливо знати перед покупкою:

  • Матраци можуть бути пружинними чи безпружинними. В першому випадку ортопедичний ефект дають пружини, в другому — монолітні чи збірні плити з різних матеріалів. Дітям, а також людям з певними захворюваннями хребта, рекомендують використовувати більш жорсткі, тобто безпружинні моделі. У випадку, коли хочеться досягти пружності, краще віддати перевагу першому варіанту. 
  • Потрібно брати до уваги розмір матраца. Він має чітко відповідати параметрам ліжка. Тоді термін службі буде довшим і підтримувати порядок буде легше. 
  • Види наповнювачів — ще один пункт для вивчення перед покупкою. Пінополіуретан може мати різні ступені жорсткості та еластичності, а термін служби його — до 7 років. Натуральний латекс — один із дорожчих матеріалів, проте служитиме понад 10 років і забезпечуватиме максимальний комфорт: циркуляцію повітря, анатомічно правильне положення тіла. У матрацах змішаного типу для забезпечення більшої жорсткості використовують також кокосову койру. Антипролежневий ефект і хорошу пружність мають моделі з меморілатексу. 

Цікаво, що жорсткість матрацу, як правило, зменшується зі збільшенням віку. Що старша людина, то м’якше та еластичніше спальне місце їй потрібне. Також варто перед такою важливою покупкою порадитися з лікарем, якщо є певні застереження щодо стану здоров’я опорно-рухового апарату.

7+ порад для міцного сну

Отже, матрац купили, важливість повноцінного сну зрозуміли та аргументували. Тепер потрібно втілити в життя план на здоровий відпочинок. В цьому допоможуть прості та ефективні поради:

  • Вдень максимально багато часу проводити на повітрі та дбайте про гарне освітлення в домі чи офісі. Що більше світла вдень, то легше буде заснути ввечері — стверджують дослідники сну. 
  • Перед засинанням забути про телевізор, гаджети, комп’ютер. Вони впливають на мозок і провокують безсоння або тривожний сон.
  • Забути про кофеїн за 6 годин до вкладання у ліжко.
  • Відмовитися від спонтанного денного сну. Якщо такий відпочинок є регулярним і допомагає вам відновитися, тоді будь ласка. Якщо ж після несподіваного сну посеред дня самопочуття лише погіршується, краще дочекатися вечора та нормально вкластися спати. 
  • Ні — алкогольним напоям ввечері. Їх вживання посилює тривожність, викликає хропіння та порушує режим сну.
  • Подбати про температуру повітря в спальні. Правильно перед сном провітрювати кімнату. Також бажано придбати кондиціонер, якщо у вашому регіоні надто спекотне літо. 
  • Відмовитися від їжі перед сном. Це змушує організм продовжувати активно працювати та негативно впливає на відпочинок.
  • Знайдіть свій спосіб релаксу: спокійна музика, легкий масаж, ванна, читання книги. Потрібно звільнитися від важких думок, щоб дати можливість мозку по-справжньому відпочити. 
  • Також людям, що страждають безсонням, спробувати знайти цікавий для себе вид спорту, щоб збільшити фізичну активність вдень. Якщо ж проблема уже триває довгий час, краще звернутися за консультацією до лікаря. Адже причина неспання може мати медичне підґрунтя.

AD_4nXc0_LcbuKghRSp9n50ZacTEjHnacOOrnEFc9N-fUM9wfRpI5l4e9nqy9RSLYMX2cuo_ennnvusXXuYvgSH3OeTL-CUgD6YdNWb4czMQ5Tho5a6m87ImKFc9l6ZqRR5JWFdM6YUKQvig6BSaLXzJGvzAtYA?key=0y1wTEZezo2xhDegUpOV3g

Перший і найважливіший крок до гарного самопочуття вдень — любов до себе. Іноді все, що людині потрібно для гарного настрою та наповнення енергією, — добре відпочити. І це саме та необхідність, яку не можна відкладати на завтра. Подивіться новим поглядом на свою спальню. Можливо, потрібно змінити відтінок штор чи прибрати зайві меблі. Ймовірно, час оновити матрац чи навіть купити нове ліжко. Або придбати постільну білизну, яка даватиме відчуття справжнього комфорту та затишку після важкого робочого дня. 

У каталозі магазину «Світ Матраців» вдосталь корисних товарів для дому загалом та спальні зокрема: від ортопедичних матраців до затишного текстилю. На сайті https://svit-matrasiv.com.ua/ua/ можна роздивитися весь асортимент з актуальними цінами та зробити онлайн-замовлення. Якість та офіційна гарантія виробника на всю продукцію — вагомий аргумент для покупки, щоб відпочинок був спокійним, а сни — кольоровими.