Преображення Господнє 2024: що не можна робити у велике свято Яблучного Спаса

Преображення Господнє 2024: що не можна робити у велике свято Яблучного Спаса

За новоюліанським календарем у 2024 році Яблучний Спас в Україні відзначатимуть 6 серпня. Раніше свято відзначали на 13 днів пізніше - 19 серпня. Це свято має ще декілька назв: Яблучний Спас, Другий Спас, Спас на воді. У цей день українці збирають і святять у церкві яблука та інші фрукти.

У християнстві це торжество вважається третім найважливішим у році після Різдва і Великодня. Цього дня віряни згадують подію, якою Ісус підтвердив своє божественне походження, - пише Уніан.

Що відзначають на свято Преображення

Преображення Господнє - це подія, описана в Біблії. Сталася вона за 40 днів до страти Ісуса на хресті. Він піднявся на гору Фавор для молитви і взяв із собою апостолів Петра, Якова та Івана. Його учні втомилися і заснули. А коли прокинулися, то побачили, що Ісус оточений незвичайним білим світлом.

Водночас вони почули голос Бога з небес, який підтвердив присутнім, що Ісус є його сином. Спускаючись з гори, Христос попросив апостолів нікому не говорити про це.

Молитва на Преображення Господнє

Молитва на благословення

Боже, Ти в славному преображенні Твого Єдинородного Сина підтвердив таємницю віри свідченням Отців і чудово явив славу, що чекає на Твоїх усиновлених дітей. В ім'я Святого Духа, Боже, на віки віків. Амінь.

Молитва на здоров'я

Всемогутній Боже, що преобразився перед апостолами на горі Фавор, дай мені дар здоров'я і сили. Проникни своєю благодаттю в кожну клітину мого тіла, зціли мої хвороби і покажи Свою милість. Нехай преображення Твоє буде для мене знаком духовного і фізичного відродження. Амінь.

Що можна і що не можна робити у свято Преображення Господнього

На Преображення Господнє можна відвідати богослужіння в церкві або помолитися вдома. Також до храму можна принести для освячення яблука, груші, сливи, мед, різнотрав'я. За давніми народними віруваннями, до цього свята яблука не можна було їсти. Освячені яблука рекомендується з'їсти сирими для міцного здоров'я. На стіл у Преображення ставили яблучні страви.

Заборони на Преображення Господнє не відрізняються від інших церковних свят. Цього дня не можна:

  • сваритися, сперечатися, лаятися, заздрити та мстити іншим людям;
  • зловживати спиртними напоями та переїдати;
  • займатися важкою фізичною працею;
  • освячувати в церкві алкоголь, м'ясо, кров'янку.

Також 6 серпня не можна їсти м'ясо, молочні продукти та яйця, оскільки триває Успенський піст.

Читайте також:

Можливо зацікавить