Придатний чи ні? Чи мобілізують чоловіків з ожирінням та наднизькою вагою

ожиріння мобілізація наднизька вага

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої до лав ЗСУ призивають військовозобов'язаних чоловіків. Водночас законодавством передбачені певні категорії громадян, які мають право на відстрочку від військової служби. 

Чи мають таку відстрочку люди, які страждають на ожиріння, розповів адвокат Андрій Межирицький, пишуть Новини.Live.

Правознавець наголосив, що ступінь придатності або ж непридатності до військової служби визначається наказом № 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України». Цим положенням, зокрема, затверджений Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступені придатності до військової служби.

У цьому документі таке захворювання, як ожиріння, присутнє у ст. 13 і визнано як стан здоров’я, що виключає або обмежує можливість призову до лав ЗСУ. При цьому у статті зазначені усі види ожиріння.

Таким чином людину, яка хворіє на ожиріння, можуть визнати непридатною або ж обмежено придатною до військової служби. При цьому, який саме висновок отримає військовозобов'язаний від ВЛК, залежить від того, яка у нього ступінь ожиріння та які наявні супутні хвороби. 

«Далі в статті міститься поділ на значні, помірні, та незначні порушення функцій (пункти «а», «б», та «в»). Саме від віднесення хвороби до значних, помірних або незначних порушень функцій залежить, чи підлягає особа мобілізації під час воєнного стану», — пояснив адвокат. 

Так, до прикладу, ожиріння ІІІ ступеню належать до пункту «Б» ст. 13 Розкладу хвороб. Особи, в яких діагностовано хвороби, що відповідають ст. 13 «Б», графі ІІ, можуть бути в індивідуальному порядку визнані непридатними до військової служби або обмежено придатними.

Якщо особу визнають обмежено придатною, її можуть мобілізувати до війська з уточненням, які види служби та роботи протипоказані та де саме така людина може проходити службу. 

Межирицький додав, що у вищезгаданій статті визначено лише три ступені ожиріння, хоча сучасна медицина виділяє п’ять. 

Хоча варто зауважити, що при 4-му та 5-му ступені ожиріння, які є термінальними, страждає увесь організм людини, можуть розвиватися складні хвороби. Щобільше, така людина може отримати інвалідність. 

Перед тим, як іти в ТЦК та СП, адвокат радить звернутися до цивільної поліклініки, пройти обстеження, здати аналізи та отримати висновок лікаря про наявність ожиріння, його типу та супутніх хвороб.

«З такими висновками можна йти на військово-лікарську комісію й наполягати, щоб відповідний лікар військової комісії підтвердив діагноз, поставлений цивільними лікарями. В разі незгоди з висновками військово-лікарської комісії можна скаржитись із посиланням на наявні документи цивільних лікарів до обласного ТЦК або до суду», — зазначив Межирицький.

Як зазначив адвокат Юрій Айвазян у коментарі сайту Юристи.ua, чоловіки, які мають наднизьку вагу, зокрема через захворювання, матимуть право на відстрочку від мобілізації, якщо вони раніше були виключені з військового обліку за станом здоров'я. Або у випадку, коли вони мають інші підстави для відстрочки відповідно до законодавства, пишуть Новини.Live.

За словами юриста, лише надмірно низька вага не є підставою для відстрочки. Також не можна уникнути мобілізації, якщо є захворювання, наприклад, розлади травлення, але через них чоловіка не зняли з військового обліку.

«Щоб чоловіка не мобілізували, він повинен або бути виключеним з військового обліку за станом здоров'я або відповідно до статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мати підстави для відстрочки», — зазначив юрист.

Читайте також:

Можливо зацікавить

«Кинджали» - на захід: на Волині дві години тривала повітряна тривога

«Кинджали» - на захід: на Волині дві години тривала повітряна тривога

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

футбол війна Тимощук

У Росії вже заявили, що зрадник з Луцька Тимощук виграє суд проти України

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Війна Волинь
відео

Три трагічні звістки в громаді за тиждень: на Волинь востаннє повернувся Герой Іван Войчук