Проголосували проти: на Львівщині стався скандал під час громадського обговорення щодо перейменування міста

Проголосували проти: на Львівщині стався скандал під час громадського обговорення щодо перейменування міста

8 жовтня, у Червонограді на Львівщині відбулося громадське обговорення щодо перейменування міста, де більшість присутніх виступили проти такої ініціативи. Модерував зустріч перший заступник мера Дмитро Балко.

Про це повідомляє ГО «Деколонізація. Україна»

 На зборах щодо перейменування Червонограда присутні проголосували проти та не дали виступити представнику Українського інституту нацпам'яті.

Учасники ініціативи зазначили, що готують з цього приводу звернення до СБУ, «бо зривати процес деколонізації під час повномасштабної війни – це робота на агресора».

Перший заступник мера Червонограда Дмитро Балко, який модерував зустріч, запевнив, що були присутні близько 100 мешканців різного віку. Уточнивши, що він теж підтримує ідею залишити нинішню назву міста.

«В основному громада висловлювалася за те, щоб не перейменовувати або, якщо перейменовувати, то на Червоноград. Інститут національної пам’яті опирався на те, що місто було названо під час приєднання до СРСР при обміні територіями з Польщею. Відповідно громада запропонувала дати українську назву, але також Червоноград. Була одна пропозиція з усіх присутніх, щоб назвати місто Кристинопіль», – розповів Дмитро Балко ZAXID.NET.

Під час обговорення, окрім основної теми, деякі учасники відзначилися суперечливими заявами.

 За словами першого заступника мера, далі громадські консультації триватимуть лише онлайн. Після 17 жовтня має відбутися засідання робочої групи, яка збере всі пропозиції і напрацює відповідний проект рішення Червоноградської міськради.

На електронній платформі думки мешканців щодо перейменування міста розділилися – частина відстоює повернення історичної назви Кристинопіль або Христинопіль, досить багато дописувачів пропонують залишити теперішню назву.

«Була група людей, яка висловила таку спільну думку. Але це точно не прийняття якогось фінального рішення, яке ставить крапку у цьому процесі. Консультації мають тривати», – коментує результат громадського зібрання керівник юридичного відділу Львівської облради Ярослав Гасяк.

За словами юриста, якщо ж міська рада не вирішить питання перейменування міста, то кінцеве рішення буде приймати Верховна Рада на підставі рекомендацій Інституту національної пам’яті. Аналогічну думку висловив керівник громадської організації «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков.

«Я взагалі дивуюсь, що Червоноград не потрапив під дію закону про декомунізацію Це, скоріш за все, було політичне рішення тодішньої влади не зачіпати це питання, щоб не сваритися зі своїм електоратом», – каже Вадим Поздняков.

 Читайте також:

Можливо зацікавить

Підірвати суд гранатою погрожував чоловік у Львівській області

На Львівщині чоловік погрожував підірвати суд гранатою

Підозрілих людей та транспорт на Великдень шукатимуть у Львівській області

На заході України в одній з областей просять повідомляти про підозрілих людей та транспорт на Великдень

Світязь пляж

Скандал на Волині: пляж на Світязі відгородили парканом і ровами з водою

футбол побиття

Скандал на Волині: вболівальник під час матчу побив футболіста

Підозра у розкраданні коштів і зв'язок з колаборантами: тендер на будівництво реабілітаційного центру у Володимирі виграла скандальна фірма

Підозра у розкраданні коштів і зв'язок з колаборантами: тендер на будівництво реабілітаційного центру у Володимирі виграла скандальна фірма

«Кинджали» - на захід: на Волині дві години тривала повітряна тривога

«Кинджали» - на захід: на Волині дві години тривала повітряна тривога

затримання волонтера ГО Порятунок тварин Харків

Нетверезі працівники затримали волонтера: у Львівському ТЦК відреагували на новий скандал. Відео

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

ресторан Луцьк

«Це обʼєктивне обмеження»: у закладі неподалік Луцька прокоментували скандал із вдовою загиблого Героя