«Пропустили села, названі на честь енкаведистів»: у мережі обговорюють перейменування сіл на Волині

«Пропустили села, названі на честь енкаведистів»:  у мережі обговорюють перейменування сіл на Волині

До списку перейменування сіл від Нацкомісії зі стандартів державної мови на Волині не вказали ще два населених пункти - Петрове та Старовойтове, які йменовані на честь енкаведистів. 

Таку думку висловив у соцмережі історик, уродженець Володимира, науковий співробітник Інституту історії України НАН України та викладач Києво-Могилянської академії Віталій Скальський. 

«У списку на перейменування від Нацкомісії зі стандартів державної мови не вказані назви двох сіл на Волині, які мають підлягати перейменуванню - Петрове (на честь енкаведиста Петрова) та Старовойтове (на честь енкаведиста Старовойтова)», - йдеться у його дописі. 

«Це якась підстава дерусифікації як такої. Зараз мери і старости заведуть пісню про диваків з Києва. Воно й так на Волині як мокре горить», - коментує журналіст Юрій Конкевич.

«А є в нас ще чудова назва - Кроватка. Дивно, що "знавці" і "знавчині" мови її не помітили...» - додає український мовознавець, кандидат філологічних наук, професор, проректор з навчальної роботи та рекрутації Волинського національного університету імені Лесі Українки Юрій Громик

Натомість до списку перейменувань внесли і назви сіл, які такого не потребують. Як-от, село Красноволя.

«Поясніть тим, хто перейменовує, що корінь КРАС- у багатьох географічних назвах не причеплений до якоїсь (знаємо якої) ідеологічної ідеї і активно використовується в українській топоніміці з найдавніших часів: Красівка, Красилів, Красилівка, Красносілка, Красносілля, Краснобір, Красностав. Назва району мого Луцька Красне успадкована від назви поселення, де був монастир і, можливо, там було написане Луцьке євангеліє», - пояснила кандидат філологічних наук, доцент кафедри історії та культури української мови ВНУ імені Лесі Українки Лариса Павленко

Нагадаємо, Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити в Україні понад 1,4 тис. назв сіл, селищ і міст. Зокрема на Волині також планують перейменувати кілька населених пунктів.

Читайте також: 

Можливо зацікавить