Провела десять років на Уралі в кам’яних кар’єрах: зупинилося серце зв’язкової УПА з Ковельщини

Провела десять років на Уралі в кам’яних кар’єрах: зупинилося серце зв’язкової УПА з Ковельщини

19 листопада на 98-му році життя відійшла у засвіти жителька села Скулин, що у Ковельському районі, звʼязкова УПА Ганна Йонівна Зелена. 

Про це повідомили Колодяжненська громада та Ольга Бойко, директорка колодяжненського музею.

«Це велика втрата для громади і для України, адже Ганна Йонівна була прикладом мужності, незламності, патріотизму, не просто свідком, а учасником визвольної боротьби українських повстанців. Була особистою звʼязковою командира УПА на Волині Дмитра Клячківського (Клима Савура)»,- йдеться у повідомленні громади.

Директорка колодяжненського музею та односельчанка Ольга Бойко, що Ганна Йонівна Зелена завжди радо приймала у себе гостей.

«Сьогодні пішла у інший світ Ганна Йонівна Зелена. Наша односельчанка, наша історія, а у теперішній час - наш приклад для наслідування.Колишня зв'язкова УПА з позивним ГИВА прожила 96 років і усе своє життя була Борцем за справедливість. Разом з тим, до останніх днів свого життя, була надзвичайно охайною та привітною. Радо приймала у себе гостей. Вічна пам'ять та велика шана за подвиг»,- написала вона.

Відомо, що радянська влада засудила до 10-и років таборів. Покарання відбувала на Уралі в кам’яних кар’єрах, потім на Далекому Сході та Сибіру, зрештою на Півночі СРСР. Брала участь у знаменитому Норільському повстанні в’язнів, під час якого була тяжко поранена. Влітку 1945 року її видала сусідка.

Звільнена з-під варти 5 березня 1955 року, після чого повернулася додому в Скулин, де проживала до кінця життя.

Редакція ВСН висловлює співчуття родині померлої

 

Можливо зацікавить