«П’яна вишня» медоварів із Луцька потягнула на «золото»

«П’яна вишня» медоварів із Луцька потягнула на «золото»

Луцькі пасічники Володимир Дмитрук та Антон Шотік перемогли на 47-му Світовому Конгресі «Апімондія-2022». Вибороли в Туреччині – «золото» і «бронзу». 

Про це пише Район.Луцьк.

Цьогоріч конгрес був запланований у російській Уфі. Але президент Спілки пасічників України написав лист із проханням перенести місце проведення конгресу. Тож його почули і захід перенесли до турецького Стамбула. 

Україну на конгресі, разом із іншими членами ГО «Гільдія медоварів України», представляли волиняни Володимир Дмитрук та Антон Шотік. Волинські медовари займаються пасічництвом понад 20 років і здобули багато українських нагород, а тепер підкорили світ.

«За лікер «П'янка вишня» отримали золоту медаль, а за напій «Медова ягода» – «бронзу» нас нагородили бронзою. Проте на попередніх змаганнях пасічників напій з ягідками приніс срібло. Мали б йти вище, але у нас чомусь вийшло навпаки», – жартує медовар Антон Шотік, проте одразу зазначає, що проблема не в якості продукції, а смакових вподобаннях журі.

Волинські медовари зізналися, що на конгресі, їх приймали не просто «тепло», а «гаряче».

«Коли президент «Апімондії» оголосив, що сьогодні з нами присутня українська делегація, яка попри війну змогла приїхати, то нам почали голосно аплодувати. Коли вийшли в центральний павільйон та заспівали гімн України, то зібралося багато людей, які нас знімали та плакали. А в одній із крамниць, в яку зайшли у вишиванках, продавчиня зробила шалені знижки», – каже Володимир Дмитрук.

До Стамбулу українські пасічники приїхали не з поржніми руками і не лише з медом. 

«До найбільшого міста Туреччини ми привезли понад 50 короваїв, аби віддати їх делегаціям тих країн, які підтримують Україну у цей нелегкий час. Вони нам дякували, обіймали, плакали разом із нами, тиснули руки», – пригадують волинські медовари. 

 

Як зазначає Катерина Теліпська, начальниця Департаменту туризму та промоції міста, важливо підтримувати місцевих пасічників, адже без продукції Володимира Дмитрука та Антона Шотіка неможливо уявити «медовий смак» Луцька.

Можливо зацікавить

Понад 96 мільйонів гривень і 1,5 тис. м²: у Луцьку будують сучасний ветеранський хаб
відео

Понад 96 мільйонів гривень і 1,5 тис. м²: у Луцьку будують сучасний ветеранський хаб

Коли розпочнуться та скільки триватимуть зимові канікули у школах Луцька

Коли розпочнуться та скільки триватимуть зимові канікули у школах Луцька

«Чеченці заходили до кожної хати, а школярі проходили фільтрацію»: історія студента-переселенця з Донеччини, який знайшов прихисток на Волині
інтерв'ю
історії війни

«Чеченці заходили до кожної хати, а школярі проходили фільтрацію»: історія студента-переселенця з Донеччини, який знайшов прихисток на Волині

У Луцьку вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні
фото

У Луцьку вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

Луцькі ліцеї: як виглядають простори, де починається шлях до дорослого життя. Фоторепортаж
фото

Луцькі ліцеї: як виглядають простори, де починається шлях до дорослого життя. Фоторепортаж

Найдовший будинок у світі знаходиться у Луцьку: як він виглядає і що про нього відомо
фото

Найдовший будинок у світі знаходиться у Луцьку: як він виглядає і що про нього відомо

Лучанину, який отримав контузію, загрожує 10 років тюрми
відео

Лучанину, який отримав контузію, загрожує 10 років тюрми

«Кожна дитина має свій діагноз»: як у Луцьку працює центр медреабілітації та паліативної допомоги
відео
фото

«Кожна дитина має свій діагноз»: як у Луцьку працює центр медреабілітації та паліативної допомоги

Діти були його найбільшим скарбом: молодому захиснику з Луцька просять присвоїти звання Героя України

Діти були його найбільшим скарбом: молодому захиснику з Луцька просять присвоїти звання Героя України