«П’яна вишня» медоварів із Луцька потягнула на «золото»
Луцькі пасічники Володимир Дмитрук та Антон Шотік перемогли на 47-му Світовому Конгресі «Апімондія-2022». Вибороли в Туреччині – «золото» і «бронзу».
Про це пише Район.Луцьк.
Цьогоріч конгрес був запланований у російській Уфі. Але президент Спілки пасічників України написав лист із проханням перенести місце проведення конгресу. Тож його почули і захід перенесли до турецького Стамбула.
Україну на конгресі, разом із іншими членами ГО «Гільдія медоварів України», представляли волиняни Володимир Дмитрук та Антон Шотік. Волинські медовари займаються пасічництвом понад 20 років і здобули багато українських нагород, а тепер підкорили світ.
«За лікер «П'янка вишня» отримали золоту медаль, а за напій «Медова ягода» – «бронзу» нас нагородили бронзою. Проте на попередніх змаганнях пасічників напій з ягідками приніс срібло. Мали б йти вище, але у нас чомусь вийшло навпаки», – жартує медовар Антон Шотік, проте одразу зазначає, що проблема не в якості продукції, а смакових вподобаннях журі.
Волинські медовари зізналися, що на конгресі, їх приймали не просто «тепло», а «гаряче».
«Коли президент «Апімондії» оголосив, що сьогодні з нами присутня українська делегація, яка попри війну змогла приїхати, то нам почали голосно аплодувати. Коли вийшли в центральний павільйон та заспівали гімн України, то зібралося багато людей, які нас знімали та плакали. А в одній із крамниць, в яку зайшли у вишиванках, продавчиня зробила шалені знижки», – каже Володимир Дмитрук.
До Стамбулу українські пасічники приїхали не з поржніми руками і не лише з медом.
«До найбільшого міста Туреччини ми привезли понад 50 короваїв, аби віддати їх делегаціям тих країн, які підтримують Україну у цей нелегкий час. Вони нам дякували, обіймали, плакали разом із нами, тиснули руки», – пригадують волинські медовари.
Як зазначає Катерина Теліпська, начальниця Департаменту туризму та промоції міста, важливо підтримувати місцевих пасічників, адже без продукції Володимира Дмитрука та Антона Шотіка неможливо уявити «медовий смак» Луцька.