Рада звільнила Кулебу та Верещук: хто займе їхні місця

Рада звільнила Кулебу та Верещук: хто займе їхні місця

Верховна Рада України 5 вересня схвалила відставку Ірини Верещук з посади віцепрем’єр-міністерки України та міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Про це пише Експрес з посиланням на народного депутата України Ярослав Железняк.

Рада звільнила Верещук

«Рада повторно розглянула і підтримала звільнення Ірину Верещук з посади Віцепрем’єр-міністра - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України», — написав Железняк у Telegram.

За відставку Ірини Верещук проголосувало 255 нардепів.

«На своє звільнення Ірина Верещук прийшла. Колеги зустріли оплесками», — написав Железняк.Вчора, 4 вересня, Верховна Рада не змогла набрати достатньо голосів для звільнення Верещук.

Як пояснював народний депутат України Павло Фролов (фракція «Слуга народу»), більшість членів ТСК захисту прав ВПО не голосували за цю відставку через те, що у звʼязку зі звільненням планувалось ліквідувати Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, передавши ці функції новоствореному міністерству регіонального розвитку.

Ірина Верещук стане заступницею голови Офісу президента Андрія Єрмака.

«Президент сказав, що я йому потрібна в ОПУ. Тому переходжу на посаду заступниці голови ОПУ. Служу Українському народу!» — написала Ірина Верещук у своєму Telegram.

Замість неї Мінреінтеграції може очолити заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба.

Кадрові зміни в уряді

Крім Верещук, Верховна Рада України на засіданні 5 вересня також звільнила Дмитра Кулебу з посади очільника Міністерства закордонних справ України. За відповідне рішення проголосували 240 народних депутатів.

Дмитро Кулеба не зʼявився до сесійної зали, щоб відзвітувати за свою роботу на посаді міністра.

«Це неповага до парламенту і відверто неєвропейська позиція. Сумно, адже як би не складалися обставини, важливо сповідувати принципи і звітувати. Тим більше міністерство закордонних справ в умовах воєнного стану є одним з ключових. Ми не розуміємо причин відставки, чому пан Кулеба написав заяву і хотіли почути це від міністра», - повідомила Ірина Геращенко.

Дмитро Кулеба обіймав посаду міністра закордонних справ з березня 2020 року.

У 2021 році Кулеба отримав орден “За заслуги” ІІІ ступеня, автор книги “Війна за реальність. Як перемагати у світі фейків, правд і спільнот”.

Новим міністром закордонних справ України став Андрій Сибіга.

Сьогодні Верховна Рада також звільнила Віталія Коваля з посади голови Фонду держмайна.За його звільнення проголосували 261 народних депутатів України. Повідомляється, що Коваль може перейти в Мінагрополітики.

Читайте також: 

Можливо зацікавить