Рекетири під виглядом військових вимагали гроші у волинян

рекет Волинь Прикарпаття

Група рекетирів під виглядом військових вимагали гроші у мешканців Волині і Прикарпаття. Спільники займались вимаганням неіснуючих боргів у підприємців та погрожували їм фізичною розправою.

Про це повідомляє прокуратура Івано-Франківської області.

Передали до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох осіб, які тероризували мешканців західних регіонів. Слідством встановлено, що обвинувачені упродовж 2019-2023 років вимагали кошти у мешканців Прикарпаття та Волині. Двоє з них, позиціонуючи себе «кримінальними авторитетами», встановлювали та поширювали злочинний вплив. Спільники займались вимаганням неіснуючих боргів у підприємців та погрожували їм фізичною розправою. З початком воєнного стану окремі з них, використовуючи підроблені військові посвідчення, вимагали у жительки Волині 15 тис. доларів США, які нібито заборгував її чоловік. При цьому вони погрожували, що відправлять її сина в зону бойових дій. У вересні 2023 року обвинувачені «вирішували» проблему із поверненням коштів за цивільно-правове зобов’язання місцевого підприємця. Погрожуючи насильством, вони «вибили» у чоловіка  150 тис. грн.

У ході контролю за вчиненням злочину у жовтні 2023 року правоохоронці затримали вимагачів, після передачі їм коштів.

Рекетири під виглядом військових вимагали гроші у волинянРекетири під виглядом військових вимагали гроші у волинян
 Двом з них інкриміновано вимагання та примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань, їх спільникам - встановлення та поширення злочинного вплив, а також звернення за застосуванням такого впливу (ч. 4 ст. 189,  ч. 1 ст. 255-1, ч. 2 ст. 355, ч.1 ст. 255-3КК України).

Окрім того, двоє з них використовували підроблені документи для виїзду за кордон (ч.ч.1,4 ст. 358 КК України). Трьом спільникам обрано запобіжний захід – тримання під вартою, четвертому, який звернувся за їх допомогою, обрано домашній арешт. Також за клопотанням прокурора накладено арешт на їх майно вартістю понад 1,6 млн грн.

Читайте також:

Можливо зацікавить