Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

РФ систематично атакує Україну в інформаційному полі, найчастіше ІПСО проводять проти керівництва держави і командування Сил оборони.

Про це розказав керівник кібердепартаменту СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю Укрінформу.

Як зазначає посадовець, кібервійна набирає обертів.

«Я нагадаю, що у 2015-2016 роках у нас були перші деструктивні атаки по об’єктах енергетики. Потім був вірус NotPetya, тривали постійні DDoS-атаки, були спроби проникнень. СБУ все це відбивала і постійно аналізувала.

Росія довго створювала свій кібернаступальний потенціал і почала його проявляти уже після повномасштабного вторгнення.

Наприклад, у 2020-му році ми заблокували 800 кібератак, у 2021-му – 1400, а після початку повномасштабної війни – їх стало вже по 4500 щороку», – розповідає Вітюк.

Він також наводить приклади посилення російських інформаційних атак проти України у останні місяці.

«Як тільки Президент призначив Головкомом Сирського, ми відразу виявили і блокували десятки фейкових сторінок, що видавали себе за його офіційні акаунти», — зазначив Вітюк.

За словами Вітюка, росія регулярно намагається дискредитувати і СБУ. Наприклад, за інформацією керівника кібербезпеки СБУ, проти нього також планують інформатаку – «вкиди» про його родину, місце проживання:

«Росія навчилася якісно «запаковувати» будь-які фейкові матеріали: бере 5% фактажу і розбавляє його 95% маніпуляцій», – зазначає Вітюк.

Повністю інтерв’ю Вітюка читайте за посиланням.

Читайте також: 

Можливо зацікавить