Син і внук «пам'ятника» – проти: у селі на Волині планують знести монумент місцевому комуністу

Син і внук «пам'ятника» – проти: у селі на Волині планують знести монумент місцевому комуністу

Пам’ятник комуністу Антону Стемковському в селі Заріччя, що на Волині, потрапив у список Мінкульту на знесення – його викреслили з пам’яток, які охороняються законом. Тепер монумент немає ні історичної, ні культурної цінності.

Про це пишуть Волинські новини з посиланням на  сюжет «12 Каналу».

«Пам’ятник насправді доволі пізній – пізньорадянський, десь другої половини 80-х років. Маю таку підозру, що його встановили до 1000-ліття Володимира, яке відзначалося в 1988 році», – розповів історик Віталій Скальський.

Антон Стемковський був головою сільради Заріччя в 1944 році – відразу після приходу туди Червоної армії, однак недовго. За офіційною версією, його того ж року повісили ОУНівці.

«Був інший сільський голова, при ньому в селі з’явився газ. Це ж важливий внесок. Навіть у радянський час газу потрібно було добитися, знайти гроші, прокласти труби, переконати селян, що це потрібно. Це велика робота. Що відбулося при Антоні Стемковському? Чесно, я нічого не можу назвати», – зауважив історик.

Немає конкретного пояснення, чому поставили цей пам’ятник у Заріччі. Втім, це було типово для радянської влади.

«За логікою комуністичної влади, у кожному селі мав би бути якийсь пам’ятник чи знак, щось меморіальне про когось із місцевих комуністів. З моєї точки зору, він абсолютно не має жодної історико-культурної цінності. Він є елементом радянської пропаганди», – зазначив Віталій Скальський.

Сіру бетонну плиту з одного боку хтось розмалював у синій і жовтий кольори. Історик Віталій Скальський вважає це недоречним, адже чоловік, який зображений на монументі, не був ні націоналістом, ні бандерівцем.

Плита стоїть на вулиці, що теж носить ім’я Антона Стемковського. Влада, було, її перейменувала. Однак нащадки комуніста подали в суд, змусивши повернути колишню назву.

«Ми приймали безпосередньо рішення міської ради щодо зміни цієї назви вулиці, але, на жаль, через суд родичі оскаржили його. Сьогодні вулиця все-таки називається на честь Стемковського», – наголосив Володимирський міський голова Ігор Пальонка.

Позивачі – це Володимир та Владислав Стемковські, син та внук Антона. До речі, внук зараз віцемер Тернополя. Цікаво, що його теперішній шеф – представник партії «Свобода», ідеологія якої суперечить намаганням Владислава повернути вулиці ім’я хай і діда, але комуніста. Втім, коментарів нащадка журналісти не отримали – той не брав слухавку.

Очільник Володимира запевняє: за вулицю громада боротиметься. Збиратимуть комісію та запускатимуть процедуру по-новому, аби вкотре оголосити громадські слухання.

«Щоб я сьогодні сказав, що це на слуху в мешканців, то ні. Я сам проживаю в Заріччі, знаю дуже багато жителів Заріччя, які спокійно ставляться до цього й не піднімають питань. Але все-таки ми маємо виконувати закон, безпосередньо на вимогу закону прийматимемо відповідні рішення в стінах міської ради», – акцентував міський голова Ігор Пальонка.

У мерії Володимира кажуть: коли доведуть до кінця справу з перейменуванням вулиці Стемковського, тоді й заберуть пам’ятний знак на ній. А всім, хто каже, що це знищення пам’яті, нагадують: на міському кладовищі є могила Антона Стемковського, яка й далі занесена до списку пам’яток історії, а тому охороняється державою. 

Читайте також: 

Можливо зацікавить