Ситуація у волинському прикордонні з Білоруссю без суттєвих змін, - Генштаб ЗСУ

Ситуація у волинському прикордонні з Білоруссю без суттєвих змін, - Генштаб ЗСУ

На території Волині держкордон України та Білорусі не порушено. Витім, сусідня республіка й наділі підтримує збройну агресію Російської Федерації проти України. Є загроза ракетних та авіаударів, а також нанесення ударних БПЛА «Шахед-136» із її території Білорусі. 

Про це мовиться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Загалом, російські окупанти намагаються утримати тимчасово захоплені території, концентрують зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, не полишають проведення наступати у Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Протягом доби підрозділи Сил оборони України відбивали атаки окупантів у 11 населених пунктах Огірцеве та Дворічна Харківської області; Білогорівка Луганської області; Новокалинове, Майорськ, Одрадівка, Нью-Йорк, Новомихайлівка, Невельське, Опитне та Мар'їнка Донецької області.

Ворог обстрілює позиції наших військ уздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та ліній на окремих напрямках та проводить повітряну розвідку, продовжує завдавати удари по критичній інфраструктурі та домівках цивільного населення.

Протягом доби ворог завдав 10 ракетних та 18 авіаударів, здійснив понад 76 атак МЛРС.

Постраждали райони понад 10 населених пунктів. Для цього ворог використовував крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети.

Крім того, окупанти використали 14 безпілотних літальних апаратів Шахед-136 іранського виробництва, 10 з яких збили підрозділи Сил оборони.

Ситуація на Волинському та Поліському напрямках суттєво не змінилася.

Ворог обстріляв на інших напрямках:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в межах населених пунктів Гай Чернігівської області та Юнаківка, Хотин, Товстодубове та Демченкове Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанський Хутір, Волохівка, Хатище, Красне, Огірцеве, Стариця, Стрілеча та Хатнє;

на Куп'янському напрямку – з танків, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Дворічна, Гряниківка, Кам'янка, Кислівка, Котлярівка та Стельмахівка;

на Лиманському напрямку – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Греківка, Зарічне, Новоігорівка, Серебрянка, Терни, Торське та Ямполівка;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах Андріївка, Бахмутське, Білогорівка, Званівка, Курдюмівка, Майорськ, Опитне, Роздолівка, Соледар, Спірне та Яковлівка;

на Авдіївському напрямку - з танків і артилерії різних калібрів, в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка, Красногорівка, Маріїнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівській та Запорізькій областях під обстріл потрапили райони населених пунктів Велика Новосілка, Вугледар, Времівка, Микільське, Нескучне, Павлівка, Ольхівське, Степове та Пречистівка.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається покращити логістичну підтримку, веде артилерійський вогонь в районах понад 20 населених пунктів уздовж лінії зіткнення. Найбільше від ворожого вогню постраждала інфраструктура Вищетарасівки на Дніпровщині.

Окупанти роблять усе, щоб приховати пересування військової техніки та особового складу. 

Так у Таврійську та Новій Каховці на Херсонщині ворог блокує роботу мобільних операторів та інтернету.

Окупанти продовжують нищити українську культурну спадщину на тимчасово окупованих територіях, грабувати музеї, спалювати українську літературу та підручники. 

У РФ є суттєві проблеми з грошовими виплатами військовослужбовцям, які беруть участь у бойових діях на території України. Для них відтермінували надбавки за участь у бойових діях. Родичі загиблих не можуть отримати обіцяну компенсацію.

Авіація Сил оборони України за попередню добу завдала 24 удари. Підтверджено, що в 16 ділянках концентрації озброєння та військової техніки, опорний пункт, а також 8 позицій зенітних ракетних систем противника. Крім того, підрозділи ППО збили 5 крилатих ракет та літак Су-25.

Воїни ракетних військ та артилерії вразили 4 точки управління, 5 областей концентрації живої сили, озброєння та військової техніки, 2 засоби ППО та 1 - артилерія, 2 склади боєприпасів, станцію електронної війни, а також військові цілі ворога.

Можливо зацікавить