Скандал у селі біля Луцька: людей не пускали у ліс по гриби і чорниці

Скандал у селі біля Луцька: людей не пускали у ліс по гриби і чорниці

Жителів села Звірів Підгайцівської громади Луцького району не пускали у ліс з боку їхнього села. 

За словами мешканців села, орієнтовно на початку війни на дорозі до лісу поруч села Звірів з’явилися паркан та ворота. Спочатку вони були відчинені, але з часом їх стали закривати, - пише газета Волинь.

По гриби – через ворота з домофоном

«Ми ходили цією дорогою до лісу змалечку! Там працювали наші батьки, а ми допомагали. Звичайно, по гриби-ягоди ходили. Знаємо там кожну стежину. Аж раптом – дорогу перегородили! Сітка 2 метри. Як робили дорогу спільного користування, то кожен із місцевих мешканців свою частку віддав від паю, то тепер це городити?! Брама закрита. Кажуть: «Не можна – і все». Радить той молодий директор: «А ви їдьте через Олександрію». То, може, мені через Київ їхати?! За Конституцією ліс – народне багатство. А ще ж як робили дорогу спільного користування, то кожен із місцевих мешканців свою частку віддав від паю, то тепер це городити?! А за що тоді наші хлопці гинуть на війні? ...Хочемо, щоб і внуки наші могли спокійно в ліс наш зайти, і будемо боротися за це!» – кажуть сестри Марія Вакульчук та Ганна Стасюк.

Люди сподіваються, що ці підписи допоможуть забезпечити їм і їхнім нащадкам безперешкодний доступ до державної, а отже, і їхньої власності.

Цього року охоронець замість того, щоб пропустити одну з сестер по чорниці через ворота, вказав їй на іншу (і дальшу) дорогу – через село Олександрія.

Варто нагадати, що ліс саме неподалік цього волинського села незвичайний: цю місцину давно облюбували можновладці: тут розташований мисливсько-відпочинковий комплекс «Звірів» із сучасною інфраструктурою й різними принадами для «особливо поважних персон». А цього літа з аукціону тут продали нерухоме майно: гараж на 300 «квадратів», конюшню, кілька господарських споруд, будинок єгеря, будинок мисливця, лазню тощо.

Скандал у селі біля Луцька: людей не пускали у ліс по гриби і чорниці
Ліс – державний, але цей прохід не виглядає доступним для кожного, як мало би бути.

Захищаючи право на безперешкодний вхід у ліс Марія Вакульчук із сестрою зареєстрували заяву до адміністрації Поліського лісового офісу держпідприємства «Ліси України» (цей офіс тепер координує роботу лісівників Волині та Рівненщини як правонаступник, зокрема, колишнього «Волиньлісу»). У документі, який підписали 140 селян, занотовано: «Просимо вас втрутитися у ситуацію щодо проїзду до лісового масиву в селі Звірів. Ліс – це надбання народу, а не окремих чиновників… Просимо забезпечити загальний проїзд…».

З проханням про коментар цієї проблеми журналісти звернулися до прессекретаря Поліського офісу Світлани Думської. На це вона відповіла, що хоче зустрітися зі скаржниками. Нас не запросили, однак згодом Думська поінформувала, що скарги мешканців Звірова врахували: рів на дорозі перед лісом поблизу Олександрії пообіцяли засипати (викопали його, аби убезпечитися від пожеж); а головне – запевнили, що ворота усім, хто хоче до лісу, відчинятимуть без проблем. Правда, люди несподівано дізналися, що паркан і ковану браму з домофоном поставили, щоб захистити їх від диких звірів, яких активно нині розводять у вольєрі, частина якого якраз сягає краю лісу, що впритул до дороги. «А чому ж не захищають тих, хто по той бік паркану веде там приватне будівництво або ж відпочиватиме у тих будиночках?» – дивується пані Марія. Аргумент про захист селян від диких звірів у неї тільки посилює підозри, що щось тут не так. «У лісі завжди ходили зграйки лосів, оленів з телятками, десь дика свинка пробіжить. Все було мирно. Мене точно від оленя треба захищати?» – запитує Марія Вакульчук.

Скандал у селі біля Луцька: людей не пускали у ліс по гриби і чорниці
Пані Марія десятки років ходила цією стежиною і каже, має право не міняти звички.

Щоб перевірити, чи працює домовленість, журналісти прибули до «гарячої точки» у Звірові. І справді через ворота проїхали безперешкодно та навіть поспілкувалися з представником Ківерцівського лісгоспу Вадимом Мельником, який провів їх повз адміністративний будиночок, капличку, гаражі – аж до воріт №2 уже безпосередньо перед входом у ліс. Лісник запевнив, що домовленість про вільний вхід «сталева»: «Натискаєте кнопку домофона, кажете: «Ми на ліс» – і вас пропускають. У нас тут повно людей проїздить без проблем». Назад ми поверталися іншою дорогою, і Вадим Мельник попередив, щоб не фотографувала почате будівництво, бо ж то приватна власність. Той власник – певно, великий сміливець, бо будується неподалік вольєру і навіть не обгородився сіткою від диких звірів! І ще цікаво, чи дійсно ковані ворота з домофоном необхідні саме для захисту від звірів? Принаймні у селі як мінімум 140 людей дуже хвилюються, щоб їх дійсно відчиняли ще довгі роки. Староста Звірова Сергій Панасович наголосив, що дорога, яку отак «перерубали» брамою, не є приватною. Пояснив, що цей шлях є продовженням сільської вулиці Мисливської. Додав, що і йому свого часу охоронець сказав: «Команда: «Не пускать!».

За інформацією центру журналістських розслідувань «Сила правди», в Державному земельному кадастрі є сервітут на частину ділянки, а саме дорогу за парканом. Там вказано, що її власником є Луцька РДА.

Між тим активістка Марія Вакульчук має твердий намір повісити у громадських місцях Звірова копії листа-відповіді лісівників на звернення селян. Одночасно звернулася із заявою про захист соціальних та екологічних прав до регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Зауважує, дуже хоче, щоб і її онуки, і земляки-військові, як прийдуть із фронту, мали насолоду ходити звичними дорогами й почуватися господарями на рідній землі. У цей же час Волинська обласна прокуратура розслідує звернення одного з депутатів облради, який запідозрив, що аукціон з продажу нерухомого майна у Звірові, на якому ціна з 60 мільйонів знизилася втричі, до 20, був формальним.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Скандал на Волині: вчителька висипала пачку снеків учениці на голову
відео

Скандал на Волині: вчителька висипала пачку снеків учениці на голову

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру

ТЦК, скандал, Суми

Новий скандал з ТЦК у Сумах: чоловік після візиту опинився у лікарні у важкому стані

Не визнає України та вважає себе громадянкою «Союзу РСР»: волинянка з палицею накинулась на працівників водоканалу

Не визнає України та вважає себе громадянкою «Союзу РСР»: волинянка з палицею накинулась на працівників водоканалу

втрати

Скандал у Луцьку: чоловіки виявили неповагу до прощання з полеглим Героєм

Загинув від осколкового поранення: дружині Героя з Луцького району вручили його посмертну нагороду
фото

Загинув від осколкового поранення: дружині Героя з Луцького району вручили його посмертну нагороду

ТЦК футбол

«Людину просто викрали. Жодної інформації про нього немає»: ТЦК забрав українського футболіста прямо з вокзалу

Білі гриби

Через спеку та дощі у волинських лісах «пішли» білі гриби: де їх шукати

Світязь пляж

Скандал на Волині: пляж на Світязі відгородили парканом і ровами з водою