Скільки жінок на Волині опановують «чоловічі» професії

Скільки жінок на Волині опановують «чоловічі» професії

У 2023 році за згодою із роботодавцями волинянки працевлаштувалися охоронницями, верстатницями деревообробних верстатів, слюсарем металоскладальних робіт і навіть далекобійницями за наявності водійського посвідчення категорій С і Е. Наразі в області вільні 4034 вакансії, 60% з них — це робітничі, «чоловічі» професії.

Станом на січень на обліку в обласному центрі зайнятості перебуває 2912 людей, 74% із них — жінки, розповіла Суспільному директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин.

Як додала посадовиця, повномасштабна війна, коли багато чоловіків захищають Україну, пришвидшила процес опанування жінками стереотипних «чоловічих» професій. У зв'язку з призовом на військову службу чоловіків у роботодавців виникають труднощі з укомплектуванням вакансій.

Зараз на Волині найбільша потреба у працівниках в гуртово-роздрібній торгівлі, сфері ремонту автотранспорту та переробній промисловості. Зважаючи на брак таких кадрів, служба зайнятості, каже Алла Куцин, пропонує жінкам перевчатися на робітничі професії, які стереотипно є чоловічими.

«Торік трьох жінок на замовлення одного із Нововолинських підприємств навчали на верстатників деревообробних верстатів. За два місяці вони здобули робітничу професію і вже успішно працюють», — говорить начальниця управління реалізації політики зайнятості Оксана Меріда.

Зараз, з її слів, обласна служба зайнятості за ваучерами навчає ще чотирьох волинянок на водія автотранспортних засобів категорії С, електрогазозварювальника і тракториста.

Загалом у 2023 році за згодою із роботодавцями жінки на Волині працевлаштувалися охоронницями, верстатницями деревообробних верстатів, слюсарем металоскладальних робіт і навіть далекобійницями за наявності водійського посвідчення категорій С і Е.

«Можливості є — головне, щоб було бажання і згода. Жінки готові йти працювати на такі вакансії, але це — поодинокі, не масові випадки», — каже директорка обласного центру зайнятості.

Торік у порівнянні з попередніми роками, в області зросла кількість працевлаштованих жінок. З 10 549 волинян, які у 2023 році знайшли роботу, 6465 — жінки.

За словами Алли Куцин, наразі підприємства та організації області готові брати мешканок Волині на роботу, бо іншої можливості заповнити вільні робочі місця немає.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить