Скандальному митрополиту УПЦ МП, який служив на Волині, Паші «Мерседесу» дозволили виїжджати до лікаря та для відвідування матері

Скандальному митрополиту УПЦ МП, який служив на Волині, Паші «Мерседесу» дозволили виїжджати до лікаря та для відвідування матері

Суд дозволив митрополиту УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю) виїжджати із села Вороньків Київської області, де розташований його будинок, у невідкладних випадках і для відвідування матері. Паша «Мерседес» п’ять років свого життя провів у селі Низкиничі Нововолинської громади на Волині.

Про це hromadske повідомили у прокуратурі.

23 січня Печерський райсуд Києва частково задовольнив клопотання прокурора та продовжив дію обовʼязків, покладених на митрополита Павла, до 23 березня.

Зокрема, його зобов'язали не відлучатися із села Вороньків без дозволу суду, окрім:

  • невідкладних випадків, повʼязаних із небезпекою для життя та здоровʼя;
  • відвідування медичних закладів з метою планових та профілактичних оглядів, отримання медичної допомоги тощо;
  • відвідування матері за місцем її проживання.

У серпні митрополиту Павлу діагностували гострий інфаркт міокарда та прооперували в кардіологічному відділенні однієї з київських лікарень.

Перед цим, 7 серпня, митрополита Павла звільнили з-під варти: за нього внесли заставу, сума якої сягала понад 33 мільйони гривень. Водночас суд продовжив строк дії особистих зобов’язань для Павла в межах терміну досудового розслідування.

У чому підозрюють Павла?

Слідчі СБУ 1 квітня 2023 року повідомили намісникові Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ МП Павлові про підозру за ч. 1 ст. 161 і ч. 1 ст. 436-2 ККУ. У нього вдома та в Лаврі провели обшуки. Павло заявив, що йому вручили повідомлення про підозру за підтримку російської агресії проти України й нібито за те, що він назвав настоятеля Православної церкви України Епіфанія розкольником.

Служба безпеки пояснила, що зібрала обґрунтовану доказову базу про причетність Павла до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування й заперечення збройної агресії рф проти України. СБУ також опублікувала перехоплення телефонних розмов митрополита Павла, де той, з-поміж іншого, радіє тимчасовій окупації Херсона й заявляє, що в західних регіонах України немає українців.

Сам митрополит заявляє, що завжди засуджував «усілякі спроби проти нашої держави, і того, що зробила Росія, Путін, у жодному разі виправдати не можна».

13 липня правоохоронці оголосили намісникові Києво-Печерської лаври УПЦ МП нову підозру за тими ж двома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 161 та ч. 3 ст. 436-2. Санкції статей передбачають до 5 років ув'язнення.

Спершу суд призначив митрополиту цілодобовий домашній арешт із зобов’язанням носити електронний браслет. Та через те, що він спілкувався з одним зі свідків у кримінальній справі, запобіжний захід замінили на тримання під вартою з можливістю внести заставу в понад 33 мільйони гривень.

Читайте також:

Можливо зацікавить