США та Велика Британія завдали авіаударів по хуситах: ситуація в Ємені

США та Велика Британія завдали авіаударів по хуситах: ситуація в Ємені

У ніч з 11 на 12 січня США і Велика Британія завдали авіаудари по позиціях хуситів у Ємені.

Американський президент Джо Байден заявив, що за його вказівкою США та Велика Британія «успішно завдали ударів по ряду цілей у Ємені, які використовувалися хуситами, щоб поставити під загрозу свободу судноплавства в одному з найважливіших водних шляхів світу», - пише Суспільне.

Він додав, що завдані удари були за підтримки Австралії, Канади, Нідерландів і Бахрейну.

«Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, включно з використанням протикорабельних балістичних ракет вперше в історії. Ці атаки поставили під загрозу персонал США, цивільних моряків, наших партнерів, торгівлю та свободу судноплавства», — йдеться у заяві.

За словами Байдена, хусити завдали 27 ударів по міжнародним комерційним суднам з понад 50 країн світу, а екіпажі з більш як 20 країн тримали погрози або були взяті в заручники під час нападу.

«Я без вагань спрямую подальші заходи для захисту наших людей і вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо це необхідно», — додав американський президент.

Також із аналогічною заявою виступив і премʼєр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак, який теж офіційно підтвердив удари:

«Ми зробили необхідні та пропорційні дії з метою самооборони разом зі Сполученими Штатами за підтримки Нідерландів, Канади та Бахрейну, щоб послабити військовий потенціал хуситів та захистити глобальне судноплавство», — йдеться у заяві британського премʼєра.

Він додав, що королівський флот продовжує патрулювати Червоне море в рамках багатонаціональної операції «Охоронець процвітання» для стримування подальшої агресії хуситів в регіоні та закликав повстанців припинити свої атаки та вжити заходів для деескалації.

Заступник міністра закордонних справ хуситів Хусейн аль-Іззі виступив на єменському телеканалі Al-Masirah та заявив, що США та Сполучене Королівство «заплатять високу ціну за цю відверту агресію», пише BBC.

Згодом Центральне командування збройних сил США у соцмережі X оприлюднило відео підготовки до ударів по об'єктах єменських хуситів.

Керований хуситами телеканал Al-Masirah повідомляв про місця атак під проводом США.

У мережі повідомляють, що удари завдали по столиці Сані, в тому числі по авіабазі аль-Дулеймі поблизу міжнародного аеропорту країни. Інші цілі включали табір на схід від міста Саада, місця навколо аеропорту Худейда, міжнародного аеропорту Таїз і прибережний район Абс.

Місцеві телеканали повідомляють про сильні вибухи в столиці Ємену Сані та портовому місті Ель-Худейда, у репортажах місцевого телебачення йдеться про авіабази, аеропорти та військові табори.

Про атаку на Ємен попереджало видання The Times з посиланням на джерела. Журналісти писали, що у четвер, 11 січня, активізувалися підготовчі заходи у відповідь на атаку хуситів.

У середу державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що після нападу хуситів "будуть наслідки", а міністр оборони Британії Грант Шаппс сказав журналістам «спостерігати за цим простором».

Напади хуситів останніми тижнями серйозно порушили судноплавство через Червоне море та Суецький канал, яким проходить близько 15% світового морського транспорту.

Багато судноплавних компаній змінили маршрути суден навколо південної Африки та мису Доброї Надії, набагато довший рейс, який уже мав економічні наслідки, додає Times.

Що відомо про напади хуситів у Червоному морі

Єменські хусити в середині листопада оголосили про намір атакувати всі судна у Червоному морі, що прямують до Ізраїлю, незалежно від того, хто ними володіє.

Зокрема у Червоному морі у п'ятницю, 15 грудня, снаряд, випущений з контрольованої повстанцями-хуситами території Ємену, влучив у вантажне судно «Аль-Джасра», яке йшло під прапором Ліберії. Корабель загорівся. За попередніми даними, внаслідок атаки ніхто не постраждав.

Раніше також стало відомо, що повстанці-хусити з контрольованої ними території Ємену ввечері 11 грудня ударили протикорабельною ракетою по норвезькому комерційному танкеру у Червоному морі. Удар спричинив пожежу і пошкодження, але обійшлося без жертв.

Чому хусити атакують кораблі у Червоному морі

Пов'язані з Іраном хусити втрутилися в конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом, який поширився по всьому Близькому Сходу з 7 жовтня, атакуючи судна на життєво важливих судноплавних шляхах і запускаючи безпілотники і ракети по самому Ізраїлю.

Хусити заявили, що будуть атакувати всі судна, що прямують до Ізраїлю, незалежно від їхньої національної приналежності, і застерегли міжнародні судноплавні компанії від роботи з ізраїльськими портами.

Угруповання, яке править більшою частиною Ємену, заявляє, що його атаки є демонстрацією підтримки палестинців. Хусити пообіцяли, що атаки триватимуть доти, доки Ізраїль не припинить свій наступ на Сектор Гази.

Можливо зацікавить

на щиті Волинь
відео

Назавжди молодий: на Волинь «на щиті» повернувся Герой Михайло Рудь

Поховання військового
фото

Поповнив лави Небесного Легіону: на Волині попрощалися з Героєм Леонідом Залевським

втрати війна

Навіки молодий: на Волині прощатимуться із Героєм Іваном Мельником

ухилянт покарання

Зловживає спритним та перебуває під наглядом лікаря-нарколога: волинянина засудили за ухилення від призову

поховання військового
фото

Зупинилося серце: на Волині прощались із Героєм Ігорем Стецюком

втрати

Друга втрата в громаді за тиждень: на Донеччині загинув Герой з Волині Руслан Сулім

На війні загинув Герой з Волині Олександр Муковський

На війні загинув Герой з Волині Олександр Муковський

поховання військового
фото

Тяжка хвороба обірвала життя: на Волині попрощались з Героєм Василем Майструком

війна на щиті

Життя обірвалося внаслідок поранення: на Волинь востаннє повернеться молодий Герой Михайло Рудь