Стали відомі подробиці загибелі двох людей у Луцьку на Львівській

Стали відомі подробиці загибелі двох людей у Луцьку на Львівській

У Луцьку чоловік і жінка, ймовірно, отруїлися чадним газом через несправний водонагрівач і витяжку у ванній. 

За словами начальника аварійно-диспетчерської служби Волинської філії ТОВ «Газмережі» Валентина Киричука, зворотна тяга, спричинена витяжкою у ванній кімнаті, - пише ІА Конкурент.

Нагадаємо, у Луцьку 11 лютого, ймовірно, від отруєння чадним газом у квартирі багатоповерхівки на вулиці Львівській померли чоловік і жінка. На місце трагедії виїздили екстрені служби. Спеціалісти аварійно-диспетчерської служби за допомогою спеціальних приладів вимірювання встановили наявність у помешканні чадного газу.

«Попередня причина отруєння – зворотна тяга, спричинена примусовою витяжкою, встановленою у ванній кімнаті, а також аварійний стан газового проточного водонагрівача «TeploWest». Водонагрівач відключений від газопостачання», – повідомив Валентин Киричук.

Спеціалісти нагадують споживачам природного газу, чому робота електровитяжки біля газового котла чи колонки може призвести до отруєння чадним газом:

  1. Витяжка з примусовою вентиляцією при роботі з газовим обладнанням димохідного типу (окрім плити) може стати причиною зворотної тяги.
  2. Примусова витяжка працює за принципом всмоктувача: вона інтенсивно втягує повітря із приміщення у вентиляційний канал. Якщо при цьому обмежений доступ свіжого повітря, щільно зачинені двері та вікна, електровитяжка може втягувати продукти згорання із димового каналу колонки чи котла.
  3. Чадний газ та інші шкідливі речовини, які утворюються в процесі горіння, потраплятимуть до приміщення.Встановлення електричних витяжок у приміщеннях із газоспоживальним обладнанням з відводом продуктів згорання у димовідвідний канал є грубим порушенням Правил безпеки.
  4. Виконання будь-яких робіт, повʼязаних із монтажем газового обладнання, повинно проводитися кваліфікованими фахівцями, які уповноважені виконувати такі роботи та мають відповідний дозвіл.

Для запобігання отруєнню чадним газом:

  • забезпечте постійний приплив свіжого повітря у приміщення, де працюють газові прилади;
  • перевіряйте тягу в димових та вентиляційних каналах перед увімкненням та під час використання газових приладів;
  • своєчасно обстежуйте, прочищайте та ремонтуйте димові та вентиляційні системи. Не допускайте їх засмічення, обмерзання чи захаращення сторонніми предметами;
  • не можна замуровувати чи закривати вентиляційні канали меблями, папером тощо;
  • в зимовий період періодично оглядайте оголовки димоходів, щоб запобігти їх обмерзанню і закупорці;
  • якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно викликати спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено;
  • ознакою недостатнього повітрообміну та накопичення чадного газу в приміщенні може бути жовте полум'я на пальниках газових приладів;
  • встановіть сигналізатор загазованості. Пристрій виявляє небезпечні концентрації природного, чадного або ж одночасно природного і чадного газу. При цьому подає звукові та світлові сигнали.

Пам’ятайте: чадний газ – надзвичайно отруйна речовина! Не має ні кольору, ні запаху, ні смаку, легко змішується з повітрям. У мізерних концентраціях викликає тяжке отруєння і навіть смерть.

Читайте також:

Можливо зацікавить