Стало відомо, які продукти та товари в Україні найбільше подорожчають у 2023 році

Стало відомо, які продукти та товари в Україні найбільше подорожчають у 2023 році

За прогнозами уряду, через війну в Україні у 2023 році інфляція буде зростати і може сягнути 28%. Найбільше це проявиться у подорожчанні продуктів.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Що подрожчає найбільше

Найбільше подорожчають овочі. Велике підняття цін буде на початку весни, адже врожай минулого року закінчується, а ми починаємо споживати новий, що значно дорожчий.

Окрім цього овочіі з парників і теплиць будуть значно дорожчими. А все, тому що кіловат-година з генератора знята в 5-6 разів дорожча, аніж із мережі.

Попри все великих здорожчань усе ж не буде, звичайно, що в певний пік здорожчення досягне свого максимуму. Але він буде визначатись завдяки купівельній спроможності українців та вартості імпорту, що може замінити  надто дорогу продукцію з України.

Виробники будуть шукати компроміси з ринком, аби вписатись у купівельну спроможність українців.

Експерти прогнозують, що яйця можуть пдешевшати весною. Але курятина, м'ясо та сало ще будуть далі дорожчати. Вони можуть зрости в ціні ще на близько 30%.

Які будуть ціни на пальне

 Швидкість росту цін на пальне буде залежати від валютного курсу. За розрахунками уряду, середньорічний курс долара буде близько 42 гривень. Але деякі експерти вважають, що гривня може навіть зміцнитись.

Після того, як Росія розбила нафтобази, оператори ринку швидко знайшли та завезли необхідні обсяги імпортного пального, навіть із запасом. Тому незначне здорожчання пального можливе ближче тільки до кінця зими.

Ціни на комуналку поки будуть без змін. Адже на підняття тарифів - газ, тепло та гарячу воду - влада запровадила мораторій до кінця війни в Україні.

 Нагадаємо, що стало відомо, яким буде курс долара найближчими днями. У перший тиждень 2023 року може дещо зрости через масову виплату зарплат.

Можливо зацікавить