Суд визнав колишнього проректора луцького вишу невинним у справі про хабарництво

Суд визнав колишнього проректора луцького вишу невинним у справі про хабарництво

Колишнього в.о проректора Луцького національного технічного університету Сергія Савчука суд визнав невинним у справі про хабарництво.

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, пише Insider Media.

Відомо, що на початку квітня 2021 року, потерпілий, будучи довіреною особою ТОВ «ІдеалБудЛьвів», звернувся до Луцького Національного технічного університету щодо можливості отримання в оренду складських приміщень орієнтовною площею 200 кв.м., які є власністю навчального закладу.

Проректор пояснив представнику «ІдеалБудЛьвів», що передача майна в оренду здійснюється після погодження з Фондом Державного майна України та проходження відповідної процедури електронної системи публічних закупівель України «Prozoro», однак він, як виконуючий обов`язки проректора з науково-педагогічної роботи та інфраструктури ЛНТУ, може посприяти у наданні для фактичного використання складські приміщення, на основі розробленого договору про надання послуг зберігання майна, який попередньо погодить з ректором вказаного вищого навчального закладу. Також він зазначив, що розробить договір про надання послуг зберігання, однак документ буде без дати та в разі будь-якої перевірки складських приміщень з боку контролюючих органів на ньому відразу проставлять необхідну дату.

27 травня 2021 року проректор отримав хабар у сумі 1000 доларів США,  яка згідно курсу НБУ складав 27 546,1 грн. Відразу після цього, протиправну діяльність проректора припинили працівники правоохоронних органів та затримали його в порядку ст. 208 КПК України.Обвинувачений свою вину не визнав та зазначив, що він повідомив представникові підприємства про особливості здачі приміщень для зберігання. Про здачу приміщення обвинувачений ректору не доповідав. Будь-які суми у договорі не були вказані. Окрім того, між ними була усна домовленість про те, що ввірене підприємство допоможе у ремонті фасаду Університету своєю робочою силою.

За словами проректора, потерпілий надав йому 1000 доларів США в якості офіційної оплати за Договір про надання послуг зберігання. Ці кошти мали б перерахуватись на офіційний рахунок університету, однак потерпілий вирішив їх надати особисто обвинуваченому, оскільки не мав часу проводити офіційні платежі.

На думку суду, зазначене свідчить про провокативність дій потерпілого, з огляду на відсутність в нього реального наміру орендувати складське приміщення та відповідно відсутність необхідності звертатися за допомогою до обвинуваченого.

Суд вважає, що обвинувачення Савчука у  підбурюванні до закінченого замаху на надання неправомірної вигоди службовій особі не доведено, а наявні в кримінальному провадженні докази є лише припущеннями, інших доказів матеріали кримінального провадження не містять і додаткових стороною обвинувачення на підтвердження висунутого обвинувачення не надали.

Отож, Сергія Савчука визнали невинуватим у зв'язку з недоведеністю його вини і повністю виправдали.

Читайте також:

Можливо зацікавить