Судять за корупцію: що задекларувала директорка національного парку на Волині

Декларація корупція Христецька

Директорка Шацького національного парку Марія Христецька у 2022 році мала у власності лише об’єкт незавершеного будівництва – квартиру у Липинах. Раніше їй належало майно у Шацьку, але вона його продала. Минулого року жінку разом з іншими працівниками парку звинуватили у зловживаннях на мільйон гривень.

Декларацію за 2022 рік посадовиця оприлюднила у січні 2024-го, пише Сила правди.

Марія Христецька зареєстрована у Боратині, а з членів сім’ї вказує лише доньку Вікторію. У Боратині директорка нацпарку зазначає право користування будинком на 185 квадратів та земельною ділянкою площею 12 соток, які належить її батькові Володимиру Христецькому.

Також вказує право користування нерухомістю у Шацьку – житловим будинком на 96,3 квадрата та земельною ділянкою площею 11 соток. Ця нерухомість офіційно належить Тарасу Мельничуку, однак у 2021 році нею володіла Христецька та вочевидь її продала. Сама директорка парку у 2022 році мала у власності лише об’єкт незавершеного будівництва – квартиру у Липинах площею 55,5 квадрата. 

У 2022 році сукупний дохід посадовиці становив 1,53 мільйона гривень. Христецька отримала від Шацького національного парку 391,8 тисячі гривень заробітної плати, одержала 10,3 тисячі гривень допомоги при народженні дитини та 11,5 тисячі гривень соціальних виплат. Також задекларувала 850 тисяч гривень позики від матері Ірини Христецької та дохід у розмірі 267,6 тисячі гривень від Тараса Мельничука за продаж нерухомого майна.

Із видатків у 2022 році керівниця національного парку зазначила пайовий внесок за кооперативною угодою на понад мільйон гривень. Ймовірно, це оплата за незавершену квартиру у Липинах, якою вона користується на підставі кооперативної угоди. 

Марія Христецька очолила Шацький національний парк у 2017 році. Раніше  «Сила правди» писала про сумнівні рубки та роздачу земель у Шацькому нацпарку та про те як будівництво у Шацькому нацпарку визнали незаконним. А також про те як Марія Христецька потрапила в ДТП на службовому авто. 

У 2022 році вона потрапила у скандал. Силовики оголосили їй підозру щодо розтрати майна у великих розмірах, підробки документів, заволодінні чужим майном шляхом обману. За даними слідства, посадовиця оформила працівниками парку двох людей, які фактично роботу не виконували. Проте з жовтня 2021 року по червень 2022 року для них нараховувалась заробітна плата. В результаті парк нібито зазнав збитків на 615 тисяч гривень.

На початку 2023 року Державне бюро розслідувань повідомило, що «мертвих душ» у парку насправді було вісім, а збитки для державного парку становлять мільйон гривень. У травні 2023 року обвинувальний акт щодо директорки парку передали до Шацького районного суду. Тоді прокуратура Волинської області повідомляла, що «липові працівники» свою зарплату віддавали співмешканцю Христецької. Йдеться про Сергія. 

Обвинуваченими у справі разом з нею стали начальник відділу рекреації, пропаганди та екоосвіти Шацького національного парку Тарас Юрчук, інспектор з охорони природно-заповідного фонду парку Василь Стрильчук та заступник директора з наукової діяльності парку Василь Матейчик. Вони нібито діяли у змові з директоркою парку.  

З судових ухвал відомо, що Шацький районний суд до кінця 2023 року не зміг провести у справі підготовче засідання. 28 грудня 2023 року Волинський апеляційний суд направив справу на розгляд до Старовижівського районного суду Волинської області

Читайте також:

Можливо зацікавить

Василь Максимюк, день народження, Волинь

27 квітня: хто з волинян святкує День народження

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

корупція митниця Волинь

Гучна справа про контрабанду на пів мільярда: винесли вирок чоловіку співробітниці Волинської митниці

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої