День пам’яті мучениці Параскеви 2024: нова дата та що не можна робити у це свято

Коли свято Параскеви П'ятниці

День пам’яті мучениці Параскеви - одне з найшанованіших свят у народному календарі, яке має глибокі історичні та культурні корені. Після переходу на новоюліанський календар в Україні дата свята змінилася - у 2024 році віряни відзначатимуть день великомучениці Параскеви П'ятниці 28 жовтня. 

Про головні заборони та народні прикмети у цей день, - пише Апостроф.

У ІІІ столітті, за правління імператора Діоклетіана, були жорстокі гоніння на християн. У місті Іконія на території сучасної Туреччина проживала сім’я, в якій особливо шанували п'ятницю – як день страждань і хресної смерті Христа. Саме цього дня в них народилася донька, яку назвали Параскевою, що грецькою означає саме «п’ятниця». Батьки навчали дівчину виконувати заповіді Господні. Після їхньої смерті Параскева стала спадкоємицею великого майна, яке витрачала на допомогу бідним та згодом стала черницею. За небажання поклонятися ідолам язичники схопили її, піддали жорстоким тортурам та відрубали голову.

Шанування Параскеви в народному календарі переплелося із святом слов'янської богині П'ятниці, яка була покровителькою жінок та матерів. Цього дня незаміжні дівчата обов'язково молилися про швидкі заручини, а жінки готували свою хату до зими.

Жінкам цього дня заборонялося прясти, шити та вишивати. Дівчата ж не мили голову та не розчісували волосся. У цей день нічого не позичали та віддавали, бо вважалося, що таким чином можна було передати своє щастя.

Вважалося, якщо до цього дня з вишні листя ще не опало — тепло ще триматиметься довго;

якщо цього дня гуляють білки — буде потепління;

вранці на деревах вранці іній — вдарять морози;

навколо Місяця коло — до дуже поганої погоди.

Читайте також:

Можливо зацікавить