«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу

З 13 по 17 травня у Луцьку проходить Відкритий чемпіонат ДЮСШ з тенісу. Боротися за першість до обласного центру Волині приїхали 64 учасники зі всієї України, вікова категорія яких - до 14 років. Журналісти ВСН завітали на ці змагання та поспілкувалися з головним суддею, учасниками та їхніми батьками про загальні враження, спортивний досвід та мотивацію.

Відкрита першість ДЮСШ № 3 Луцької міської ради з тенісу проходить у культурно-розважальному центрі «Адреналін Сіті», що розташований на вулиці Карбишева, 1. До слова, з осені 2023 року Луцьк лідирує серед міст України по кількості проведення турнірів з тенісу.

«Позмагатися у Відкритій першості приїхали учасники з Харкова, Києва, Сум, Івано-Франківська, Кропивницького, Тернополя, Луцька, Львова, Хмельницького, Запоріжжя... майже з усіх міст України.

Загалом Луцьк в топі міст, адже ми закриваємо 60-70 відсотків турнірів з тенісу по всій Україні», - розповів головний суддя турніру Юрій Труш.

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу
Юрій Труш

Турнір відбувається за олімпійською системою, тобто учасник вибуває після першого ж програшу. Згодом проходить «Втішний турнір» з одиночними та парними розрядами.

Киянка Ольга вболіває за доньку Наталію Сіроштанову, яка займається тенісом уже 3 роки. 

«Перше коло донька програла, тепер буде приймати участь у парному турнірі та у «Втішному турнірі». Нам дуже подобається місто Луцьк, прекрасна організація та корти, чудові діти та батьки.

Ковід та війна залишили свій відбиток, адже змагань проводиться дуже мало, тільки півтора року вони проводяться. Вдячні, що нас запрошують і є де пограти. Працюємо на високі досягнення», - зазначила пані Ольга.

На запитання, чому донька обрала саме такий вид спорту, Ольга відповіла, що то був вибір батьків.

«Діти не обирають цей спорт, обирають його батьки», - зауважила пані Ольга.

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу
Ольга, мама Наталії Сіроштанової

Мама чотирнадцятирічної Стефанії Тамара Карпалюк вразила тим, що її донька займається тенісом уже понад 10 років.

«З трьох років Стефанія почала тренуватися. Вибір був випадковий, адже ми проживали поблизу кортів і там займався старший брат, тому й донька пішла у цей спорт, їй дуже сподобалося.

Розвиваємося, їздимо на змагання за кордон, вже брали участь у змаганнях Tennis Europe і ITF World Tennis Tour Juniors, де донька взяла перші бали. Наразі все вдається», - розповіла пані Тамара.

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу
Мама Стефанії Тамара Карпалюк

Повболівати за подругу прийшла й спортсменка Єлизавета Труш, донька тренера Юрія Труша. Дівчина займається тенісом понад 11 років, а приклад та мотивацію їй подав батько.

«З 5 років я займаюся тенісом. Не скажу, що тато мене примушував, адже мені цей спорт дуже подобається. У цьому турнірі я участі не беру, адже не підходить вікова категорія, проте я прийшла підтримати Стефанію Карпалюк, ми разом тренуємося, вона показує доволі хороший рівень для свого віку. Надіюся, вона переможе у цьому турнірі», - сказала Єлизавета Труш.

Єлизавета зазначила, що перевага тенісу як виду спорту у тому, що він - індивідуальний, тож успіхи залежать від самої людини. Спортсменка тренується від трьох до п'яти годин на день, аби показувати гарні результати.

«У цьому виді спорту ти не залежиш від інших людей, він є індивідуальний. Особисто я дуже надіюся вибитися в професійні спортсмени, адже багато над цим працюю, я вкладаю в це своє життя», - розповіла Єлизавета Труш.

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу
Єлизавета Труш

Дванадцятирічні учасники з міста Франківськ Нікіта та Марко приїздять на турнір з тенісу до Луцька вже не вперше.

«Брати участь у цьому турнірі ми почали дуже давно, з років 5-6. Нам дуже подобається турнір, адже тут 4 корти, малі сітки, дуже легко грати. Буває, що на інших турнірах по 3 корти і кількість учасників - велика, тому грати дуже важко.

В одиночці ми програли, а Марко ще буде грати «Втішні турніри». Зараз будемо грати пару, надіємося зайняти достойні місця, але суперники дуже сильні», - зауважив Нікіта.

Нікіта розповів, що на теніс його віддали батьки у два з половиною роки. Причиною була зайва вага, а згодом хлопцю так сподобався цей вид спорту, що він досі тренується і досягає хороших результатів.

«Вже з років 7-8 почали проявлятися перші результати, мені дуже подобається займатися тенісом та брати участь у турнірах», - розповів Нікіта.

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу
Нікіта і Марко

«Коли мені було 4 роки, я почав ходити на теніс. Враження від турніру дуже приємні, я зрозумів, над чим ще потрібно працювати. Тут кожен учасник дійсно вміє грати, цікаво позмагатися», - розповів Марко.

Хлопці зазначили, що Луцьк їм дуже подобається, навіть більше, ніж рідний Франківськ. 

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу

Анастасія приїхала взяти участь у турнірі з міста Суми. В обласних змаганнях у своєму регіоні спортсменка зайняла перше місце, проте у Луцьку програла у першому колі. 

«Я займаюся тенісом з 6 років, обрала його, адже друзі нашої сім'ї також у цьому спорті. Після того, як я пішла у цей спорт, мої батьки вирішили мене підтримати і теж почали займатися тенісом.

Анастасія розповіла, що тренуватися у Сумах наразі дуже складно, адже немає відповідних умов, проте дівчина старається працювати на результат.

«В моєму місті зараз немає таких умов для тренувань, адже жодних критих кортів немає, тому дуже важко чогось досягати в таких умовах, але я продовжую займатися і стараюся. Змагання у Луцьку дуже класні, я рада, що мені випала нагода тут взяти участь.

Сюди я приїхала за чудовою грою та приємними емоціями. В першому колі я програла, ще буду грати «Втішний турнір», наразі підтримую Архіпову Анастасію, бажаю їй перемоги», - розповіла Анастасія.

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу
Анастасія

Катерина Черкон приїхала із донькою Анастасією із Запоріжжя. Жінка назвала Луцьк - найкращим містом, яке вона дуже любить. 

«Вболіваю за доньку Анастасію, їй за тиждень виповниться 13 років. Тато Анастасії - тренер з тенісу, тому питання вибору виду спорту для нас одразу було вирішено.

Загалом для мене Луцьк - то найкраще місто. У Запоріжжі тенісу майже немає, складно і з кортами, і з безпековою ситуацією. Добре, що тато тренує і доньку, і дев'ятирічного сина», - розповіла Катерина Черкон.

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу
Катерина Черкон, мама Анастасії

Учасник з Івано-Франківська 13-ти річний Мирон розповів, що турнір у Луцьку проходить на вдалій локації, проте у Франківську довші місця для забігів.

«Наразі я виграв друге коло у цих змаганнях. Тенісом займаюся вже 6 років. У цьому виді спорту мені особливо подобається відчуття перемоги, тож планую займатися далі. В Луцьку все гарно організовано, але у Франківську краще, бо тут трохи мало місця для забігів», - зауважив Мирон.

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу
Мирон

Фінал Відкритої першості ДЮСШ № 3 Луцької міської ради з тенісу в одиночному і парному розрядах відбудеться у п'ятницю, 17 травня.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить