Третій день Трійці: що категорично не можна робити

Третій день Трійці: що категорично не можна робити

4 червня 2023 року православні християни відзначають одне з дванадцяти найважливіших свят – Трійцю. Це свято відзначається три дні: неділю, понеділок та вівторок. 

Як розповів голова інформаційно-видавничого центру, священник кафедрального собору Волинської єпархії ПЦУ Віталій Собко, у православній церкві є така традиція: коли свято велике і воно відзначається не один день, то наступний день – вшанування особи чи події, яка, власне, є в основі свята, - пише Конкурент.

І оскільки тут головна подія  – це зішестя Cвятого Духа на апостолів, то другий день зелених свят присвячують, власне, Святому Духові. Тобто понеділок після Трійці –  це день Святого Духа. Третього дня святкування немає за календарем. Але ще у православній церкві є таке поняття, як певний період –  день, коли ми згадуємо це свято. Це позначається на богослужінні у храмі. Є  таке поняття, як відання свята Трійці, яке буде аж до суботи включно.

Що не можна робити у період трьох днів свята:

  • Не можна відвідувати кладовище.
  • Не можна робити прибирати, прати, шити, різати. Винятком є приготування їжі для родини.
  • Не можна у період трьох днів купатися у водоймах, адже хитра русалка у будь-яку мить може затягти на дно.
  • Не можна зрубувати чи спилювати дерева. Береза, горобина та верба часто використовуються у ритуалах на Трійцю.
  • Не можна працювати з землею, адже на Трійцю вона нібито святкує свій день народження.

Нагадаємо, Троїцький тиждень починається після свята Трійці. 2023 року це буде 5 червня. Здавна вірили, що в час, коли на полях квітне жито, русалки покидають воду та ходять вночі лісами, залоскочуючи зустрічних до смерті. Найнебезпечнішим днем цього тижня вважався перший четвер після Трійці, який називали Русальним Великоднем. Цього дня русалки набувають людської подоби і навіть можуть їсти звичайну їжу. Впродовж цього тижня було заборонено виходити в поле чи ліс. Також у цей період намагалися не купатися у водоймах, адже вірили, що русалки можуть залоскотати та затягнути на дно. Взагалі намагалися не братися до важкої роботи.

Читайте також:

Можливо зацікавить